Matić nije jedini odbio da nosi ovaj simbol, navijači mu zviždali a on im žestoko odgovorio

Foto: Tanjug/AP
415

Reč je o tradicionalnom gestu i simbolu cveta maka, kojim se obeležava stradanje vojnika Komonvelta u Prvom svetskom ratu.

Fudbaleri na Ostrvu svake prve nedelje novembra u znak sećanja na žrtve nose cvetiće na dresovima, ali ima i onih koji to nisu želeli da učine.

Srpski fudbalski reprezentativac Nemanja Matić izazvao je lavinu komentara na Ostrvu, pošto jedini u ekipi Mančester Junajteda protiv Bornmuta na dresu nije nosio „cvet maka“, kojim se tradicionalno obeležava Dan sećanja na stradanje britanskih vojnika u Prvom svetskom ratu.

Ako je nejasno zbog čega cvetića nije bilo na dresu veziste Mančester junajteda Nemanje Matića, kod Džejmsa Meklina je sve bilo kristalno čisto, ali to nije izazvalo dobre reakcije.

Naprotiv, jedna sekcija navijača Stouka mu je tokom utakmice sa Midlsbroom žestoko zviždala, psovala ga i prozivala zbog toga, da bi im on, dan kasnije u svom Instagram postu žestoko odgovorio.

„Nemaju ništa u svom čitavom imperijalnom arsenalu što može slomiti duh jednog Irca koji ne želi da bude slomljen“, citirao je Meklin reči irskog aktiviste i nacionaliste Bobija Sandsa.

Posle ovakve poruke, Meklin, koji je priznao da je priznao da je „Fenijac“ ili pristalica revolucinarnog irskog udruženja nastalog još u Americi 1861. godine, uputio je još žešće reči.

Vređate, bacate predmete, zviždite, činite najgore. A domaćim navijačima koji su zapravo obrazovani i podržavaju me, veliko hvala. Onom sektoru neobrazovanih pećinskih ljudi u levom uglu tribine, koji su pevali anti irske pesme svaku utakmicu i nazivali me Fenijcem, ovim i onim… Samo da im poručim, ja sam ponosni Fenijac i nijedna p***a to neće promeniti, tako da mogu samo da pevaju“, napisao je Meklin.

Njega su po završetku meča stjuardi na stadionu morali da zadrže da ne uđe u direktan obračun sa grupom navijača koja ga je prozivala.

Konačno, poznata je istorijska netrpeljivost između Iraca i Britanaca. Mnogi u Irskoj i dan danas, i pored toga što su brojni njihovi sunarodnici stradali na ratištima u Prvom svetskom ratu, smatraju „crveni mak“ britanskim simbolom i njegovim nenošenjem žele samo da podvuku razliku između dve strane.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More