Đerlek: “Nemamo šta da krijemo i želimo da vidimo šta se dogodilo u toku epidemije”

Foto: Printscreen RTS.RS
159

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i član Posebne komisije za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid-19 Mirsad Ðerlek izjavio je danas da će radom Komisije biti obuhvaćeni i oni umrli koji se nisu lečili u bolnici.

Ðerlek je u Dnevniku RTS-a rekao da su predsednik Republike, premijerka i ministar zdravlja od samog početka zauzeli ozbiljnu strategiju u borbi protiv kovida.

Naveo je da je jedno od obećanja bilo da će se, kada se steknu uslovi, izvršiti i analiza broja ljudi koji su izgubili život od kovid-19. “Nemamo šta da krijemo i želimo da vidimo šta se dogodilo u toku epidemije”, istakao je Ðerlek i dodao da će Komisija raditi transparentno.

Prema njegovim rečima, očekuje od predsednice Komisije Verice Jovanović, direktorke “Batuta”, da će zakazati sednicu tokom vikenda, najkasnije u ponedeljak, kada će biti napravljen model kako će se raditi.

Ðerlek je naveo da je jedini način da se dođe do pravog uzroka smrti obdukcija, ali da obdukcije nisu vršene zbog preporuke SZO, a kasnije i zbog nemogućnosti da se obezbede svi uslovi za obducenta da ne bude zaraze.

Zato će osnovni dokument koji će pomoći u analizi biti dokument o smrti iz kojeg će biti crpeni svi podaci za analizu.

Ðerlek je naveo da će biti obuhvatićeni slučajevi gde je korona virus direktan uzrok smrti, ali i oni koji nisu bili PCR pozitivni, ali je njihova klinička slika odgovarala korona virusu. Takođe, biće obuhvatićeni i oni koji se nisu lečili u bolnici, a takvih nije mali broj i gde su mrtvozornici konstatovali smrti.

Ðerlek je zamolio da se ne vrši pritisak na komisiju.

“Posao će biti težak, građani Srbije imaju pravo da čuju istinu i mi ćemo se truditi da posao uradimo kako treba”, izjavio je Ðerlek.

Naveo je da će danas biti pređena brojka od dva miliona revakcinisanih punoletnih građana Srbije i dva i po miliona onih koji su primili prvu dozu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More