SRBI našli foru kako da PCR test plate po nižoj ceni: U pomoć priskočile KOMŠIJE!

Evo kako su SRBI izbegli veliki trošak!

Foto: Tanjug (Bernd Thissen/dpa via AP)
312

Zbog jeftinijeg PCR testa u Severnoj Makedoniji, mnogi srpski turisti koji putuju u Grčku, radije se odlučuju da se testiraju kod komšija, nego da u Srbiju daju 9.000 dinara po testu.

PCR test u laboratorijama Severne Makedonije košta 35 evra, porodice imaju popust, dok VIP test mora da se plati 70 evra, ali rezultat stiže za manje od sat vremena, piše Politika.

Testiranje u Srbiji košta 9.000 dinara po osobi, što je veliki trošak za porodicu u kojoj, na primer, niko nije vakcinisan. Zato su ovih dana društvene mreže preplavljene oglasima za smeštaj i jeftinije testiranje u susednoj državi, gde se već razvio ozbiljan medicinski turizam.

Akreditovane laboratorije se utrkuju ko će da ponudi povoljniju cenu za PCR testove, a mnogi putnici koji su već otišli na odmor u Grčku šalju proverene linkove i cene testova koje sigurno prihvataju na graničnim prelazima.

Jedna laboratorija nudi čak i besplatno testiranje za osobe koje putuju u inostranstvo zbog lečenja.

Kako piše Politika, naši građani se testiraju i u Bugarskoj, gde PCR košta 40 evra.

Tamara Rančić iz Udruženja “Grčka iz prve ruke”, kaže za taj list da Grci “ne prave problem oko toga gde su se putnici testirali.

– Važno je da je test validan unutar 72 sata, a to znači da ne mora biti urađen u matičnoj zemlji. Ovo je zato velika olakšica – navodi Rančić.

Juta traži popuste

Inače, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Juta je pre dva dana Kriznom štabu uputila inicijativu da se upravo iz ovih razloga snizi cena PCR testova u Srbiji.

Kako za Politiku kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute, zahtevali su i da se omogući besplatno testiranje za decu čiji su roditelji vakcinisani, što bi mogao da bude još jedan motiv za vakcinaciju”.

– Imamo još jedan problem, a to je i obaveza za naše građane koji se vraćaju, na primer, iz Turske, Egipta ili Tunisa, a u povratku takođe obavljaju PCR testiranje. Tražili smo da se u tom slučaju prihvata i antigenski test, jer to su nam omogućile druge zemlje, pa zašto ne bismo i mi svojim građanima – zaključuje Seničić.

Izvor Politika
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More