Čuveni lingvista dobio spomenik u Beču

foto:
158

Spomenik slovenačkom lingvisti Jerneju Kopitaru (1780-1844) otkriven je u petak na groblju Svetog Marksa u Beču u okviru inicijative za unapredenje dijaloga međudržavni odnosa izmedu Slovenije i Austrije.

Kopitar je autor prve knjige slovenačke gramatike i veći deo života proveo je u Beču radeći kao carski cenzor za knjige pisane slovenskim jezicima i modernim grčkim, prenosi STA.

Preminuo je u Beču 1844. godine i sahranjan je na groblju Sv. Marksa, ali njegovi posmrtni ostaci su 1897. godine preneti u Sloveniju i pokopani na groblju Navje.

Saradnik Slovenačke akademije nauka i umetnosti Ivan Martelanc prvi je izneo pre nekoliko godina ideju da se na groblu Sv. Marksa podigne kopija Kopitarovog spomenika, potom je inicijativu pokrenula slovenačka ambasadorka u Sloveniji Ksenija Škrilec koju je podržao gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Ludvig je izjavio da je ovaj događaj značajan čin u čast zajedničkog kulturnog nasleđa i veza između Beča i Ljubljane, Austrije i Slovenije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More