U Nemačkoj sve više lažnih potvrda o vakcinaciji

Foto: Tanjug/AP Photo/Mićael Probst
230

Nemačka kancelarija za borbu protiv kriminala upozorila je danas na pojavu sve većeg broja falsifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv kovida-19 i na sigurnosne nedostatke tih dokumenta.

Revakcinisane osobe već nekoliko nedelja olakšano ulaze u zemlju i odlaze kod frizera ili u kafiće i restorane.

Nemačko Udruženje ocenjuje: Vakcina druge generacije možda već tokom ove godine, tri strategije u proizvodnji

 

“U Nemačkoj su se pojavile falsifikovane potvrde o vakcinaciji. Samo u Bavarskoj je zabeleženo nekoliko desetina slučajeva”, saopštila je kancelarija. U kancelariji strahuju da bi broj takvih potvrda mogao da se poveća stupanjem na snagu olakšica za osobe koje su vakcinisane.

“Očekuje se da će na temelju zakonskih olakšica za vakcinisane porasti potražnja za lažnim potvrdama o vakcinisanju”, piše u saopštenju koje je prenela agencija Hina. Državno tužilaštvo u Minhenu je saopštilo kako se preko raznih internet platformi poput Telegrama mogu relativno lako nabaviti falsifikovane potvrde o vakcinaciji.

“Cene potvrda o vakcinisanju protiv korona virusa kreću se od visokih dvocifrenih do niskih trocifrenih iznosa, u evrima”, saopštilo je tužilaštvo. Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na Telegramu preko kojih se traže i nude lažne potvrde višestruko se povećao poslednjih nedelja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More