Sabor izabrao naslednika Amfilohiju: Vladika Joanikije na čelu MITROPOLIJE crnogorsko-primorske

Foto: Youtube Printscreen
289

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je izabrao vladiku budimljansko-nikšićkog Joanikija za prvog čoveka Mitropolije crnogorsko-primorske.

Joanikije je izabran aklamacijom, odnosno nije bilo procesa glasanja. Mitropolit crnogorsko-primorski izabran je na izričitu želju i predlog patrijarha Porfirija.

Zasedanje Sabora SPC: Nikad veće interesovanje za jednu odluku posebno

 

Na čelu Eparhije valjevske biće episkop mohački, vikar episkopa bačkog i iguman manastira Kovilj Isihije.

Prvi čovek Zagrebačko-ljubljanske eparhije danas nije izabran, i dok se to ne desi partijarh srpski Porfirije, koji je bio na njenom čelu, nastaviće da bud njen administrator.

Joanikije će na tom mestu naslediti preminulog mitropolita Amfilohija koji je bio poglavar SPC u Crnoj Gori skoro 30 godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Бунт Црна Гора (@bunt_cg)


Ko je Joanikije, izabrni mitropolit MCP

Danas izabrani mitropolit crnogorsko-primorski, dosadašnji vladika eparhije budimimljansko-nikšićke i administrator MCP Joanikije Mićović, rođen 20. aprila 1959. u Velimlju (Banjani).

Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990.

Rukopoložen je u čin jerođakona 7. februara 1991. godine, a u čin jeromonaha 17. februara 1991. godine, kada je i postavljen za v.d. nastojatelja manastira Savina.

Za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji postavljen je 1. septembra 1992. godine.

Septembra 1995. godine unapređen je u čin protosinđela i postavljen za v.d. rektora Cetinjske bogoslovije. Za vikarnog episkopa Budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski Sabor na redovnom zasedanju u maju 1999. godine. U čin episkopa hirotonisao ga je 3. juna 1999. godine na Cetinju patrijarh Pavle, uz sasluženje mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Бунт Црна Гора (@bunt_cg)


Sveti arhijerejski Sabor SPC na majskom zasedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Na majskom zasedanju Sabora SPC sledeće godine izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog, a ustoličenje je obavljeno 4. avgusta u manastiru Đurđevi Stupovi u kojem je bilo drevno sedište Episkopije budimljanske koju je osnovao Sveti Sava 1220. godine.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog episkop Joanikije pokrenuo je obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina već završene i osveštane, objavljeno je na sajtu Eparhije.

Do sada je bio član Sinoda SPC u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine. Bavi se pisanjem studija i članaka iz oblasti bogoslovlja, istorije SPC i književnosti objavljuje, a objavio je i jednu knjigu.

Sa obnovom svetinja u toj eparhiji vladika Joanikije je započeo i obnovu monaštva po opštežiteljnom ili skitskom ustavu.

Pokrenuo je Eparhijski list „Sveviđe“ i izdavačku delatnost u Eparhiji.

Povodom dvadesetogodišnjice njegove arhijerejske službe (1999-2019) izišla je iz štampe njegova knjiga „Svjetlost svijetli u tami“.

 

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More