Nova pravila za ulazak u Grčku za naše i strane državljanje! Obećanje o ublaženim merama sporo u praksi

Foto: Tanjug/ AP Photo/Harry Nakos, File
221

Doneta je nova, zajednička ministarska Odluka grčke Vladekoja se tiče odredbi o ulasku stranih državljana u Grčku.

Po ovoj odluci, koja će važiti do 7. juna ove godine, kompletiran je spisak uslova za ulazak stranih državljana u Grčku.

Deca starija od 5 godina i dalje moraju da imaju PCR test. Novina je da se propuštaju i turisti iz BIH, pa i Republike Srpske, što do sad nije bio slučaj.

Spisak uslova za ulazak u Grčku je sledeći:

1) Popunjen formular PLF

Ovaj formular možete naći na stranici travel.gov.gr

2) Dokaz o imunizaciji

Ova potvrda može biti u formi potvrde vakcinacije bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre dolaska.

Ako niste vakcinisani, morate imati negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata ( i dalje obavezan za decu iznad 5 godina (koja su napunila 5 i iznad). A ako ste preboleli korona virus, treba da date na uvid potvrdu da ste bolovali od kovida u periodu od 2 do 9 meseci pre dolaska. To potvrđujete tadašnjim pozitivnim PCR ili antigenskim testom kojim vam je virus dijagnostikovan.

Novine u odredbi

Novo je što se menja zabrana ulaska u zemlju građanima Bosne i Hercegovine koji od danas ulaze pod istim uslovima kao i oni državljani koji su ranije stekli tu dozvolu (pr.Srbija ili Severna Makedonija).

Ništa se, međutim, nije promenilo za građane Crne Gore. Ukoliko imaju supružnika ili roditelja sa srpskim pasošem (ili pasošem EU ili neke od zemalja koja ima dozvolu za ulazak, mogu u konzularnom odeljenju grčke Ambasade u Podgorici zatražiti dozvolu.

Foto: Youtube/printscreen

Prelaz Evzoni i dalje ostaje otvoren od 7 – 23 (po grčkom vremenu).

Prelaz Promahonas ostaje otvoren celodnevno.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More