Nemačka na nogama posle korona skandala, ministri zdravlja svih pokrajina danas na hitnom sastanku

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber
456

Nemački savezni ministar zdravlja Jens Špan i njegove kolege iz 16 nemačkih pokrajina danas će diskutovati o kontrolnim mehanizmima u centrima za testiranje na korona virus, nakon optužbi za falsifikovanje testova, saopštio je danas portparol Ministarstva zdravlja.

Otkako su se prethodnih dana objavili navodi o mogućim prevarama s testovima, Špan je u subotu najavio strože kontrole.

Nemačku trese korona skandal! Laboratorije uzimale od države za testove a radili desetostruko manje

Debata je počela s dilemom – kako kontrolisati centre za testiranje i ko je odgovoran, javlja je Rojters.

Nemačka nudi građanima nedeljno bar jedan slobodan test na korona virus, dok pojedine pokrajine dozvoljavaju besplatan test svakoga dana.

Država plaća 18 evra za test, a kao rezultat, privatni centri za testiranje su privukli mnogo ljudi zainteresovanih za testiranje prethodnih nedelja.

Neki centri za testiranje su naplaćivali više novca u odnosu na broj testova koje su uradili, preneli su ranije opve nedelje “Zidojče cajtung” i nacionalni TV servis ARD.

Špan je najavio da će ubuduće biti češćih nasumičnih provera u centrima.

“Ovih dana nam je potreban pragmatizam. Svima koji zloupotrebljavaju situaciju, ne sme se dozvoliti da se izvuku”, rekao je Špan.

Kako je saopšteno, on će s ministrima zdravlja nemačkih pokrajina sutra ujutro telefonom razgovarati o narednim koracima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More