Američki ekspert: Utvrditi poreklo kovida-19, da ne bi došao “kovid-32”

Foto: Tanjug/ AP Photo/Juan Karita
164

Istraga o poreklu kovida-19 je “apsolutno kritična” ukoliko želimo da sprečimo naredne pandemije i izbegnemo “kovid-32”, rekao je američki ekspert Piter Hotec.

“Imaćemo kovid-26 i kovid-32 ukoliko ne shvatimo potpuno poreklo kovida-19. Ovo je apsolutno kritično”, izjavio je za NBC Hotec, koji je dekan nacionalne škole za tropsku medicinu na medicinskom Bejlor koledžu u Hjustonu, u američkoj državi Teksas.

Hotec je kazao da veruje da SAD moraju da urade mnogo više nego da pokreću istrage o teorijama da je virus prešao sa životinja, ili da je “iscureo” iz laboratorije u kineskom Vuhanu, dodaje “Njujork post.”

“Smatram da smo uradili koliko smo mogli na obaveštajnom polju. SAD treba da pošalju stručnjake u epicentar pandemije, u Vuhan. Potreban je tim naučnika, genetičara, biologa, stručnjaka za slepe miševe, da provedu u kineskoj provinciji Hubej šest do 12 meseci, kako bismo potpuno otkrili izvor kovida-19”, naglasio je Hotec.

On dodaje da je “svestan da Kina neće pristati na punu saradnju”.

“Moramo da pritisnemo jaku Kinu, pa i mogućim sankcijama, kako bi dozvolila timu vrhunskih epidemiologa i virusologa da imaju nesmetani pristup životinjama, ljudima i uzorcima iz laboratorije”, dodao je Hotec.

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More