Srpska igrica „Tesla-potraga za pronalascima“ uskoro u školama Amerike

Najava programa Tesla u školama SAD i Srbije
509

Na sastanku, koji je održan u Filadelfiji, a na kom su prisustvovali predsednik i članovi Tesline naučne fondacije, kao i direktorka i profesori American Paradigm Charter Schools, odlučeno je da STEM – interaktivna srpska društvena igra „Tesla – potraga za pronalascima“ bude uvrštena kao obavezno nastavno sredstvo u tim školama. Autor igre je Aleksandar Ignjatović, generalni direktor i jedan od vlasnika kompanije “Pertini Toys. Obnrazovna asocijacija American Paradigm Charter Schools u Filadelfiji su prve škole u Americi u kojima će ova edukativna društvena igra biti obavezno nastavno sredstvo.

U okviru ovog sastanka Aleksandar Ignjatović iz Beograda je prezentovao društvenu igru „Tesla – potraga za pronalascima“. Interaktivna igra „Tesla – potraga za pronalascima“ je edukativna društvena igra koja govori o životu,postignućima i pronalascima Nikole Tesle, kao i životnim vrednostima koje je uvažavao. Igra se može igrati sa pametnim uređajima ili bez njih, što deci pruža mogućnost izbora, a tehnologiju stavlja u svrhu učenja.

Ignjatović je rođen u Beogradu 1980. godine, gde je završio osnovnu, srednju školu i nižu muzičku školu (gitara). Završio je i IFAM (francusko – američki fakultet za menadžment) u Parizu 2002. godine, diplomirao Master studije na Evropskom Univerzitetu u Beogradu, i studije na Harvard Extension School na Harvardu u Bostonu.

Aleksandar Ignjatović tvorac obrazovne igrice

U Srbi je radio u kompaniji igračaka “Pertini toys” i kao osnivač Pertinijevog Centra za zdrav razvoj dece. U SAD je kreirao društvene igre “Tesla – potraga za pronalascima” da istakne ponos što je deo Teslinog naroda. Kombinujući modernu metodu učenja (putem pametnih uređaja) i prirodnog učenja, sa i bez upotrebe tehnologije, stvorio je novu igricu. Kordinator je za inovacije i odrazovanje u Teslinoj naučnoj fondaciji u SAD i Srbiji. Predstavlja srpski Teslin narod u Srbiji i Americi kroz svoja inovativna edukativna dela namenjena deci.

Njegova igrica je na prezentaciji u Filadelfiji izazvala opšte oduševljenje prisutnih. Ashley (Ešli) Redfearn, direktorka American Paradigm Charter Schools uručila je Aleksandru uručila zlatnu Teslinu medalju ispred Teslinog naučnog kluba u okviru ove škole.

Direktorka Ashley Redfearn

„Ovo je velika čast za moju kompaniju i mene, jer smo napravili igru koja je spoj prirode i tehnologije, a znamo koliko je Amerika otišla daleko na polju tehnologije. Veoma mi znači i imponuje što je ovakav stručni skup podržava i usvaja moju ideju o tome kako da deca uče u skladu sa vremenom u kom žive i u kom pravcu treba da se razvijaju. Ponosan sam na Srbiju , ceo svoj tim i porodicu, koji su deo svakog mog uspega i ovom prilikom im se zahvaljujem.“ izjavio je Aleksandar Ignjatović.

U ime Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, Aleksandar Ignjatović je uručio zlatnu Teslinu medalju direktorki Ashley Redfearn i pojedinim profesorima, kao predstavnicima škole i američkog naroda, za nesebičan rad i promociju lika i dela Nikole Tesle.

Ashley Redfearn je izvršna direktorka američkih škola za paradigmu. Već dve decenije obrazuje decu u Filadelfiji. Nakon što je diplomirala na Univerzitetu u Merilendu i magistrirala na Državnom univerzitetu u Arizoni, završila je studije obrazovanja sa diplomom medicine i glavnom sertifikatom na Temple Universiti. Veruje u stvaranje sigurnih i podržavajućih školskih zajednica u kojima porodice, deca i vaspitači mogu zajedno učiti. Osnivač je i administrator na Taconi Academi, na kome je radila deset godina.

Zalaže se za pružanje izbora porodicama u obrazovanju u javnim školama putem visokokvalitetnih javnih čarter škola. Nastoji da nadahne svako dete da iskoristi svoje jedinstvene talente, kako bi pozitivno doprinelo svojim zajednicama. Isticanje izgradnje tima i nepristrasne prakse vođenja temelji su njenog rada u obrazovnom liderstvu. Aktivista je u Odboru za volontere TSF i koordinira i učestvuje u drugim volonterskim aktivnostima zasnovanim na nauci za lokalne porodice. Radi na programu “Tesla u školama Amerike” i pomaže telisjancima u Beogradu, koji rade na programu “Tesla u školama u Srbiji”.

„Veoma mi se dopala igra “Tesla -Science Race” i Aleksandrova prezentacija. Kompanija Pertini je uložila mnogo truda da napravi ovo slojevito edukativno učilo. Veoma nam je zanimljiva. Mi nemamo ništa slično ovde. Igra omogućava veoma interesantan i inspirativan način rada. A najinteresantnije nam je to što će se zbog mogućnosti korišćenja QR kodova u igri na svakih šest meseci menjati zadaci. Ovo će nam biti posebno značajno kada budemo organizovali turnire kako bismo stalno nudili takmičarima nove izazove i naučne informacije.

Prezentacija igrice o Nikoli Tesli u Filadelfiji

Takođe, izuzetno nam se dopadaju inovacije u načinu učenja i usvajanja novih znanja koje je kreirao Aleksandar Ignjatović, pre svega jer podstiču razvoj veoma važnih, danas malo zapostavljenih, veština i pokreta kao što su : fina motorika, pincetni hvat, nervne sinapse, a to je sve vrlo važno za opšti psiho- fizički razvoj deteta. Stimulisanje razvoja tih veština i potencijala moramo vratiti deci jer su ih potisli razvoj i česta upotreba modernih tehnoloških uređaja, a opet ne možemo bežati od tehnologije koja je svuda oko nas.

Zato je ova igra koja daje opciju da se igra sa ili bez pametnih uredjaja – balans koji spaja napredno, moderno okruženje i iskonske čovekove razvojne potrebe. Ona je spoj stare tradicionalne igre i moderne tehnologije.“ rekla je Ashley Redfearn, koja će se potruditi da srpska igrica uđe i u druge srednje škole i koledže u SAD.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetuNTanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More