Danci špijunirali nemačke lidere za SAD, kancelarka obaveštena o otkrićima

Foto: Unsplash/ Killian Cartignies
222

Danska tajna služba pomogla je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) da špijunira evropske lidere, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, otkrila je evropska medijska istraga objavljena danas, piše Dojče vele.

Da su SAD špijunirale svoje saveznike prvi put je počelo da izlazi na videlo 2013. godine, ali su novinari tek sada dobili pristup izveštajima u kojima je detaljno data podrška NSA od strane danske obaveštajne službe odbrane (FE).

Izveštaj je pokazao da je nemački saveznik i sused sarađivao sa američkim špijunskim operacijama usmerenim najviše zvaničnike.

Tadašnji kandidat za kancelara nemačke socijalističke partije levog centra (SPD), Per Šajnbrik, takođe je bio meta, otkriva se u novom izveštaju.

Izvori tajnih službi prosleđivali su informacije timu koji uključuje danske, švedske i norveške emitere (DR, SVT i NRK), kao i francuski list ””Mond”, nemački ””Ziddojče cajtung”” i nemačke javne emitere NDR i VDR.

Ni Merkel ni Štajnmajer nisu imali “nikakvo znanje” o špijunskim operacijama koje su izvodili vodeći danski vladini zvaničnici, piše DW.

Portparol je rekao da je kancelarka obaveštena o otkrićima.

Danska vlada je saznala za umešanost tajne službe njihove zemlje u skandal sa NSA najkasnije do 2015. godine.

Oni su počeli da prikupljaju informacije o saradnji FE sa NSA između 2012. i 2014. godine u tajnom Dunhamerovom izveštaju nakon otkrivanja podataka bivšeg službenika NSA i uzbunjivača Edvarda Snoudena, izvestio je NDR.

Podaci koje su prikupili jasno su pokazali da je FE pomogao NSA da špijunira vodeće političare u Švedskoj, Norveškoj, Holandiji i Francuskoj, kao i Nemačkoj.

Danska obaveštajna služba takođe je pomogla američkoj agenciji da špijunira danska ministarstva spoljnih poslova i finansija, kao i danskog proizvođača oružja, navodi DW.

FE je takođe sarađivao sa NSA na špijunskim operacijama protiv same vlade SAD.

Otkrivši tačno dokle je išla saradnja između obaveštajnih službi dve zemlje, danska vlada primorala je celo rukovodstvo FE da odstupi 2020. godine.

Danski stručnjak za operacije tajnih službi Tomas Vegener Fris veruje da je FE bio suočen sa izborom sa kojim će globalnim partnerima bliže sarađivati i da su doneli jasnu odluku da rade sa Amerikancima i protiv njihovih evropskih partnera, navodi NDR.

NSA, FE i dansko ministarstvo odbrane nisu komentarisali istraživanja, međutim, u saopštenju ministarstva odbrane kaže se da je “sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika neprihvatljivo”.

Berlin traži pojašnjenje navoda da su SAD špijunirale Merkel

Nemačka vlada je pokušala da dobije dodatne informacije u vezi sa izveštajem da su SAD iskoristile partnerstvo sa Danskom kako bi špijunirale visoke zvaničnike susednih država, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, izjavio je danas portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

“Savezna vlada je obratila pažnju na izveštaj i u kontaktu je sa svim relevantnim nacionalnim i međunarodnim telima kako bi dobila pojašnjenja”, rekao je portparol na redovnoj konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Danska državna televizija DR prenela da je američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) iskoristila partnerstvo s danskom obaveštajnom službom kako bi špijunirala visoke zvaničnike susednih država, uključujući nemačku kancelarku Merkel.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More