Veliko priznanje grada Njujorka za srpsku crkvu Svetog Save, svojevrsni Oskar za zaštitu spomenika

Foto: Wikipedia
321

Sabornoj crkvi Svetog Save Zavod za zaštitu spomenika grada Njujorka dodelio je veliko priznanje „Lusi G. Mozes“, koja je „Oskar“ za zaštitu spomenika. Veliko priznanje grada Njujorka dodeljeno je za restauraciju istorijske i verske zgrade Saborne srpske pravoslavne crkve „Sveti Sava“ u Njujorku, koja je obnovljena posle velikog požara. Nagrada je uručena (preko Zum-a) Njegovom Preosveštenstvu, Episkopu Irineju.

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka decenijama dodeljuje nagradu „Lusi G. Mozes” za najznačajnije projekate u pet gradskih opština Njujorka, koji su pokazali izvrsnost u restauraciji, očuvanju ili adaptaciji istorijskih zgrada, izgleda ulica i pejsaža koji čuvaju komercijalne, stambene, institucionalne, verske i javne zgrade. Za minulu godinu Srpska pravoslavna Saborna crkva Svetog Save bila je jedna od dvanaest odlikovanih ovom nagradom.

Crkva posle požara 2016. godine Foto: Wikipedia

Predsednik Zavoda za zaštitu spomenika, Peg Brin, tim povodom je izjavila:
“Katedrala Svetog Save je nagrađena za prvu fazu restauracije ovog projekta. Zavod ima dugu istoriju saradnje sa Katedralom Svetog Save i radujemo se njenoj potpunoj obnovi.”

Ova nagrada se dodeljuje svake godine već više od tri decenije za desetak projekata koji su pokazali izvrsnost u restauraciji, očuvanju ili adaptaciji istorijskih zgrada, izgleda ulica i pejzaža koji čuvaju poslovne, trgovačke, stambene, institucionalne, verske i javne zgrade.

Foto: Wikipedia

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje, a prva faza je završena prošle jeseni, kada je srpska svetinja stavljena pod krov – odnosno obnovljena spolja.

Pet godina posle požara: Hram Svetog Save u Njujorku postaje duhovni centar Srba

Crkva na Menhtenu, koja je izgrađena u gotskom stilu pre skoro 170 godina, u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve (SPC) od 1943. godine.

U ovom hramu, koji je SPC otkupio od Episkopalne njujorške crkve, 1943. godine održan je poslednji oproštaj od velikog naučnika Nikole Tesle.

Foto: Wikipedia

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More