Gradonačelnik Beča kritikovao “kartu islama”, ministarka Rab: To je “politika noja”

Miahel Ludvig, gradonačelnik Beča Foto: Wikipedia
278

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig kritikovao je “kartu islama” koju je prošle nedelje predstavila ministarka integracije Suzane Rab, ističući da ona doprinosi stvaranju razdora u društvu.

“Stigmatizaciju vera odbacujem principijelno”, podvukao je Ludvig za bečki dnevnik “Standard”.

On je istakao da “karta islama” ne doprinosi integraciji, već podstiče stvaranju razdora u društvu.

“Jasno se izjašnjavam za suživot uz poštovanje svih u našem gradu i zemlji”; naglasio je Ludvig.

Ministarka Rab prebacila je na to Ludvigu vođenje “politike noja”.

“Umesto, kao glavni grad, da ignorišremo probleme i realnost meni je važno da stvorim transparentnost”, objasnila je Suzane Rab.

Kazala je da vlada pravi razligu između vere islama i ustanova koje podstiču integraciju, kao i politički islam i problematične struje i ideologije.

Dodala je da karta, koju su izradili eksperti, pokazuje gde se nalaze džamije kojima upravljaju turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ili ekstremistička grupa “Sivi vukovi”, gde se šire turska nacionalistička ideologija i antisemitizam.

Prethodno je Islamska omladina Austrije (MJOe) kritikovala akt ministarke Rab i najavila pravne korake.

I Bečki univerzitet zatražio je da se sa karte skine njihov logo, ukazujući da ne stoje iza tog dokumenta na kojem su radili eksperti zaposleni na toj ustanovi.

Na “karti islama” navedeno je više od 600 muslimanskih udruženja i organizacija, kao i privatne adrese.

Teorije zavere postaju sve ekstremnije, desničari vide šansu

Teorije zavere od korona krize nisu postale samo učestalije, već i ekstremnije i iracionalnije, zaključak je Ulrike Šiser iz austrijske Savezne službe za borbu protiv sekti.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer ukazuje da ekstremni desničarski u aktuelnoj situaciji vide svoju šansu veka.

Ministarka za pitanja integracije Suzane Rab je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, upozorila da se ova opasnost ne sme potceniti.

Ona smatra da je posebno trenutni razvoj, jer su teorije zavere vezane za vakcine, maske i testove često zasnovane na antisemitizmu.

Upad u američki Kapitol je, dodaje, pokazao koliko se takve stvari moraju ozbiljno posmatrati, kao i planovi nedavno razbijene grupe koja je planirana napade na policiju.

Nehamer je istakao da će vlasti odlučno delovati protiv takvih pokreta.

Ministarstvo će pokrenuti kampanju preko društvenih medija, razgovora sa građanima, ali i flajerima.

Vezano za aktuelnu situaciju Šiser je kazala da su grupe teoretičara zavere heterogene.

“Ludi koji veruju u mitove su iz središta društva. Među njima su i osobe koje su iz apolitičkog ili levičarsko-alternativnog sektora”, objasnila je ona.

Nehamer je ukazao da stare i nove desničarske ekstremističke grupe koriste strahove građana, a Rab naglašava da je posebno opasno što takve terorije zavere podržavaju i neke političke partije.

Zajednička je ocena da se napadaju osnovni stubovi demokratije.

Šiser ističe da bi trebalo prići osobama koje veruju u terorije zavere i istovremeno jasno izneti stav prema mitovima i desničarskom ekstremizmu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More