Bez karantina kao olakšica za ulazak u Slovačku uz DVA USLOVA, Srbija na crvenoj listi

Foto: Unsplash/ Martin Katler
246

Ljudima koji putuju u Slovačku iz inostranstva od danas neće biti potreban negativni test na korona virus ako poseduju potvrdu o vakcinaciji ili oporavku od kovid-19, izjavila je danas portparolka Uprave za javno zdravlje Daša Račkova.

“Negativan test, takođe, može biti zamenjen dokumentom o vakcinaciji ili oporavkom od kovid-19 za slovačke državljane koji ulaze na našu teritoriju i imaju privremeni ili stalni boravak u susednim državama u krugu od 100 kilometara (od slovačke granice)”, rekla je Račkova za TASR.

Druga evropska država koja je odobrila upotrebu ruske vakcine Sputnjik V

Novo pravilo se odnosi na ljude koji su primili drugu dozu mRNK vakcine najmanje 14 dana ranije, prvu dozu vektorske vakcine najmanje 28 dana ranije i ljude koji su se oporavili od kovid-19 ne duže od 180 dana ranije.

Od testova i karantina, takođe, su izuzeti vozači kamiona, masinovođe u vozovima, piloti, medicinske ekipe i zaposleni u pogrebnim službama.

Na listi zelenih zemalja, pored država članica EU, nalaze se Australija, Kina, Grenland, Island, Izrael, Makao, Norveška, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja i Tajvan.

Crvene zemlje su Azerbejdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Kuba, Egipat, Gruzija, Jermenija, Jordan, Kazahstan, Kuvajt, Malezija, Mongolija, Crna Gora, Severna Makedonija, Rusija, Srbija, Tadžikistan, Tajland, Tunis, Turska, Turkmenistan, Ukrajina, SAD i Uzbekistan.

Sve ostale zemlje koje se ne nalaze ni na zelenoj, ni na crvenoj listi, definisane su kao crne.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More