Nacionalni “Zeleni pasoš” u Austriji kasni, razlog tehničke prirode

Foto: Tanjug/ AP photo
456

Najavljeni elektronski “Zeleni pasoš” sa QR kodom neće početi da se primenjuje od 4. juna, već nedelju dana kasnije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Austrije.

Austrija je planirala da od 4. juna počne sa primenom elektronskog “Zelenog pasoša” na nacionalnom nivou, ali taj digitalni dokument bi bio u saglasnosti sa EU, pa bi od 1. jula, kada Unija počinje sa primenom svog sertifikata, on važio u Uniji.

Parlament odlučio! Poznato od kada Austrija uvodi “zeleni pasoš”

Međutim, početak primene odložen je za nedelju dana, a kao razlog se navode izvesne promene tehničkih uslova u EU, koje zahtevaju da se austrijsko rešenje prilagodi.

“Protekle nedelje je EU sprovela kratkoročno izmene tehničkih uslova. Zbog toga su potrebna prilagođavanja nacionalnog sistema”, ističe Ministarstvo dodajući da to vodi ka kašnjenju za nedelju dana.

U julu Zeleni pasoš trebalo bi da bude u primeni u celoj EU, nakon čega će sertifikati o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativnom testu biti međusobno priznavani.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More