Fauči: Prerano je da SAD proglase pobedu nad kovidom

Iako je broj slučajeva pao na najniže stope, vodeći epidemiolog SAD upozorio da je prerano proglasiti pobedu, evo i zašto!

Foto: Tanjug (AP Photo/Susan Walsh, Pool, File)
190

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči upozorio je da je prerano da SAD proglase pobedu nad kovidom 19, iako je broj slučajeva pao na najniže stope od juna prošle godine.

“Ne želimo da prerano proglasimo pobedu, jer još uvek imamo posla. Ali, kako je sve više i više ljudi koji mogu da se vakcinišu, to će zajednica biti bezbednija i bezbednija”, rekao je Fauči u intervjuu za britanski list “Gardijan”.

U SAD je s prazničnim vikendom za Dan sećanja neslužbeno počelo leto, u trenutku kada je najmanje 50 odsto odrasle populacije kompletno vakcinisano, što bi, kako navodi “Gardijan”, moglo otvoriti sezonu roštiljanja bez maski i izleta na plaži.

Broj dnevnih slučajeva kovida opao je za 53 odsto od 1. maja, prema podacima Univerziteta “DŽons Hopkins”, ali su stope zaražavanja i dalje visoke među nevakcinisanom populacijom, a beleži se i porast novozaraženih širom sveta.

“Sve dok postoji određeni nivo aktivnosti u celom svetu, uvek postoji opasnost od izbijanja novih varijanti, što donekle umanjuje efikasnost naših vakcina”, rekao je Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (Niaid).

SAD su nedavno bile pod pritiskom da osiguraju veću pomoć u globalnim naporima za obezbeđivanje vakcina, a poslednjih nedelja su se obavezale da će pokloniti 80 miliona vakcina, pored donacije od cetiri milijarde dolara obećane Kovaksu, globalnoj šemi za distribuciju vakcina.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More