Hrvatska donela ODLUKU: KOVID PASOŠI neće se koristiti samo na granicama!

Odluka stupa na snagu sutra!

Foto: PixaBay
282

Hrvatska vlada donela je na današnjoj telefonskoj sednici odluku o uspostavljanju nacionalnog sistema za izdavanje EU digitalne kovid potvrde tazkovanog kovid pasoša.

Ova potvrda moći će da se koristi i u druge svrhe osim za lakše kretanje građana prilikom prelaska graničnih prelaza Hrvatske i graničnih prelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi.

Hrvatski nacionalni sistem za izdavanje EU digitalne kovid potvrde spreman je za početak rada od sutra i formalno je sprovedena procedura integracije s EU pristupnikom, čime je osigurana njihovo prekogranično korišćenje, prenosi Index.hr.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova je uspešno integrisalo validaciju EU digitalnih kovid potvrda u Nacionalni granični informacijski sistem te su osigurani svi organizacioni i tehnički uslovi za sprovođenje Odluke vlade o uspostavljanju nacionalnog sistema za izdavanje EU digitalne kovid potvrde, navodi se u saopštenju Vlade.

Iako će procedura usvajanja Uredbe o digitalnoj kovid potvrdi EU biti završena krajem juna, interoperabilni evropski pristupnik za glavnu razmenu javnih PKI sertifikata država članica formalno počinje s radom sutra i sve članice EU koje imaju razvijeno, testirano i potvrđeno nacionalno rešenje mogu implementirati procese izdavanja i validacije EU digitalnih kovid potvrda u nacionalnim sistemima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More