Za rad u Nemačkoj postoje dve olakšavajuće i jedna otežavajuća okolnost, evo i koje su to

Foto/Pixabay
495

Novi Zakon o useljavanju, koji je usvojila Vlada Nemačke, pobudio je veliku pažnju na celom Balkanu.

Nikada nijedan zakon na ovim prostorima nije pobudio toliko zanimanje javnosti, a građani na razne načine pokušavaju doći do informacije koja bi upravo njima pogodovala pri odlasku i zapošljavanju u toj zemlji, piše Avaz, prenosi Blic.

O novom Zakonu o useljavanju u Nemačku za “Deutsche Welle” govorila je dr. Karola Burkert, stručnjak za migracije u Institutu za istraživanje tržišta rada u nemačkoj saveznoj Agenciji za rad.

Prema njenim rečima, ovaj Zakon prvenstveno za cilj ima da zadovolji potrebe nemačke ekonomije za radnom snagom, ali i da osigura i kontroliše dolazak radne snage iz trećih zemalja. Burkert je rekla da se sve novine novog Zakona mogu sažeti u tri tačke.

Prvo, izjednačava osobe sa srednjom stručnom spremom i osobe sa univerzitetskom diplomom. To je velika novost jer je prethodni zakon uglavnom uzimao u obzir samo osobe s visokom stručnom spremom. Sad je to prošireno i na stručnu radnu snagu.
Druga stvar je ukidanje tzv. vorrangprüfunga (uslov prema kojem kompanija prvo mora pokušati pronaći osobu za određeno radno mesto u Nemačkoj ili u EU, pa tek onda dolaze u obzir kandidati izvan EU). To je, takođe, olakšanje.

Treća stvar, koja nije olakšavajuća, nego više predstavlja prepreku, je to da će se zahtevati dokaz poznavanja nemačkog jezika pri traženju posla. Dokaz o znanju nemačkog jezika uveden je kao uslov za rad ili za priznavanje stranih stručnih diploma.

„Dakle, u novom Zakonu postoje dva olakšavajuća elementa i jedan otežavajući“, naglasila je Burkert.

Zakon predviđa ubrzan postupak, odnosno tzv. fast track, ako poslodavac plati određeni iznos i obrazloži zašto bi se trebao odvijati taj brzi postupak. Firma mora to zatražiti i dokazati da postoji žurna potreba za rešavanjem problema nedostatka određenog radnog mesta, potom da je pronašla adekvatnu osobu za taj posao iz inostranstva. Tako će ona moći proći kroz brzu proceduru za podnošenje zahteva za vizu.

Kad je reč o novoj mogućnosti koju predviđa Zakon, dolasku na šest meseci u cilju pronalaska posla Burkert je rekla da će to biti moguće samo pod određenim uslovima – priznavanje diplome, poznavanje nemačkog jezika, barem na nivou B1, osoba će morati dokazati i da u ovih šest meseci može sebi osigurati sredstva za život. Treba reći da je šestomesečna viza već postojala za one s VSS i da se malo koristila zato što ove uslove nije lako ispuniti.

Izvor Infobrif,Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More