Austrija UKINULA KARANTIN za ulazak putnika koji su boravili u Hrvatskoj i hrvatskim državljanima, uz ove uslove

Foto: Youtube printscreen Emisije RTVojvodine
524

Austrija je od ponoći ukinula karantin za ulazak putnika koji su boravili u Hrvatskoj i hrvatskim državljanima.

Izmena uredbe o ulasku u zemlju „uvela“ je na listu zemalja za koje ne važi karantin, ako putnik ima potvrdu o vakcinaciji, negativnom testu ili atest lekara da je preležao koronu, pored Hrvatske, Litvaniju, Holandiju, Švedsku i Kipar.

To omogućava ulazak u Austriju iz tih zemalja iz svih razloga, a tako i turističkih.

Na „A“ listi, listi zemalja sa nižim širenjem virusa, nalaze se od ranije Andora, Australija, Belgija, Bugarska, Češska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Island, Izrael, Italija, Južna Koreja, Letonija, Lihtenštajn, Luksemburg, Mađarska, Malta, Monako, Nemačka, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, San Marino, Singapur, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska i Vatikan.

Ukoliko putnici iz tih zemalja nemaju sa sobom sertifikat o vakcinaciji, negativan test, ili atest o preležanoj koroni, moraju u roku od 24 od ulaska u zemlju da izvrše testiranje.

Inače kao dokaz o vakcinaciji prihvataju se dokumenta na nemačkom ili engleskom jeziku, i to vakcine koje je prihvatila Evropska agencija za lekove (EMA) i Svetska zdravstvena organizacija.

Što se tiče sertifikata o preležanoj koroni, prihvata se atest lekara, ili potvrda vlasti o karantinu na nemačkom ili engleskom jeziku koji se tiče infekcije u proteklih šest meseci.

Takođe se prihvata i potvrda o neutrališućim antitelima, ali ona važi maksimalno tri meseca.

Za ostale zemlje, koje se vode kao epidemiološki rizične, i dalje važi ograničenje za ulazak u zemlju, a to je da mogu ući samo lica koja imaju austrijsko državljanstvo ili boravak, odnosno spadaju u neki od izuzetaka.

Među tim zemljama su i države Zapadnog Balkana, a tako i Srbija.

Skidanje Hrvatske sa liste rizičnih zemalja usledilo je nakon brojnih kritika mnogih Austrijanaca, koji vole, u letnjem periodu, da praznike provode u toj zemlji, ali i pritiska hrvatskih političara.

Iako je bilo planirano, prvobitno, da se olakšice za ulazak sprovedu od 10. juna, austrijske vlasti su „požurile“ i novom uredbom omogućile da Austrijanci već ovog produženog vikenda, pošto je četvrtak praznik, provedu slobodne dane u Hrvatskoj.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More