SZO odlučila da imenuje varijante koronavirusa po alfabetu, ovo je razlog

Foto: Tanjug/AP Photo/Anupam Nath
170

Svetska zdravstvena organizacija je donela odluku da verzije korona virusa nazove slovima grčkog alfabeta u pokušaju da pojednostavi izgovor i izbegne stigmatizaciju zemalja koje prijave novi soj.

Tako su četiri varijante korona virusa koje je agencija UN smatrala zabrinjavajućima i koje su u javnosti opšte poznate kao britanska, južnoafrička, brazilska i indijska sada dobile slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redosledu otkrivanja, prenosi Rojters.

Ostale varijante nastavljaju se dalje po alfabetu.

SZO je u ponedeljak otkrila nova imena posle kritika da su imena poput B.1.351, 501I.V2 i 20H / 501I.V2, bila previše složena.

Izbor grčkog alfabeta usledio je nakon višemesečnih promišljanja u kojima su stručnjaci razmatrali druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, prema bakteriologu Marku Palenu koji je bio uključen u razgovore.

Istorijski gledano, virusi su se često povezivali sa lokacijama sa kojih se smatra da su nastali, poput Ebole koja je dobila ime po istoimenoj kongoanskoj reci.

Ali ovo može biti štetno za mesta i često netačno, kao što je bio slučaj sa takozvanom pandemijom ”španskog gripa” 1918. godine čije je poreklo nepoznato, navodi agencija.

„Nijedna zemlja ne sme biti stigmatizovana zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti”, rekla je epidemiološkinja SZO Marija Van Kerhove.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More