Google “igrao prljavo”, nezakonito pratio korisnike, detalji isplivali na SUĐENJU!

Suđenje otkrilo detalje o nezakonitom praćenju Android korisnika!

Foto: unsplash
344

Kompanija Google dospela je ovih dana u centar pažnje američke javnosti, nakon što su obelodanjeni detalji sudskog procesa koji se protiv nje vode u Arizoni, državi koja je tužila Google pod sumnjom za nezakonito praćenje Android korisnika.

A sudski proces je otkrio neke dokumente koji ukazuju na to da je Google zaista “igrao prljavo”. Naime, taj internet gigant je namerno duboko u menije Android-a “zakopavao” lokaciona podešavanja, pa čak terao i druge proizvođače komponenti (OEM) na to, prenosi “Telegraf”.

Optužnica tereti Google da su podešavanja privatnosti, pogotovo ona koje se odnose na podešavanje lokacije korisnika i usluge koje koriste ta podešavanja, namerno bila postavljana duboko u menije Android sistema kako bi se na taj način “zbunili” korisnici i neprimetno uzimali podaci o njegovoj lokaciji.

Sve funkcije privatnosti koje bi smatrao “problematičnim”, Google je postavljao sve dublje u sistem menija. U optužnici se navodi da je Google aktivno terao druge Android OEM proizvođače, među kojima je i LG, da podešavanja privatnosti na svojim Android uređajim, na isti način dublje skrivaju.

Iz kompanije, u svoju odbranu, na sudu tvrde da je gotovo nemoguće u potpunosti onemogućiti Google da određuje kućnu i lokaciju posla korisnika. Takođe, kažu i da nemoguće uskratiti pristup lokaciji kada je reč o aplikacijama treće strane, ali da sam Google u to nije uključen.

Optužbe za koje vlasti Arizone terete Google prilično su ozbiljne, ali to nije prvi put da se taj internet gigant suočava sa sličnim stvarima. Iz aktuelnih najava novog Androida 12 može se zaključiti da Google poboljšava podešavanja privatnosti svog operativnog sistema, ali to neće imati uticaja na spor u čijem ishodu bi kompanija mogla da bude kažnjena visokim novčanim kaznama.

 

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More