“Rizično je ručati ili večerati sa NEVAKCINISANIM PRIJATELJIMA”, francuski epidemiolog podelio građane?!

Arnaud Fontanet je član naučnog saveta i evo kada će po njemu biti vreme za ublažavanje mera!

Foto: youtube/printscreen
143

Sledeće dve nedelje su odlučujuće za Arnaud Fontanet, epidemiologa, koji je član naučnog saveta. On je rekao za JDD da ako broj novih dnevnih kontaminacija nastavi da opada do sledeće faze otvaranja (09.jun), biće moguće da nastupajuće leto bude manje rizično i sa manje restriktivnih mera kao što je do sada bio slučaj. On podseća i da Francuzi treba da nastave sa poštovanjem propisanih sanitarnih mera kako bi se broj novozaraženih smanjio na minimum, prenosi portal “Svi Srbi u Parizu”.

Iako se zdravstvena situacija u nekim zemljama ne smiruje, ipak, u Francuskoj se situacija popravila već nekoliko nedelja i Francuzi se postepeno vraćaju svom bivšem životu, međutim, borba protiv Kovida-19 još uvek nije gotova. Dve nedelje čak obećavaju da će biti odlučujuće, prema rečima profesora Arnauda Fontaneta, objavljenog prošle nedelje u JDD, prenosi BFMTV. Ovaj stručnjak navodi da je takva situacija rezultat dosadašnje vakcinacije u Francuskoj, a protivnici ovakve teze kažu da je početkom lepog vremena i sunčanih dana, virus počeo da slabi svugde na evropskom kontinentu pa je to još jedan dokaz da se radi o sezonskom gripu.

Upitan o umirujućim procenama u vezi epidemije koje je Institut Paster napravio početkom nedelje u očekivanju leta koje dolazi, epidemiolog je oprezan. ,,Ovi modeli nude različite scenarije, u zavisnosti od trenutnog pada pod efektom ponovnog otvaranja. Otprilike smo na 10.000 novih slučajeva dnevno. To nije dovoljno”, upozorava stručnjak. i nastavlja: ​​,,Ono što ovi scenariji pokazuju je da će, ako se pad nastavi do 9. juna, sledećeg koraka ukidanja ograničenja, imaćemo mirno leto. Za to su naredne dve nedelje ključne”.

Bilo kakvo opuštanje, čak i ako su se terase ponovo otvorile od 19. maja i ako je policijski čas pomeren za dva sata, do 21 sat po njemu ne bi trebalo biti. „Ne zaboravimo da je ručati ili večerati unutra sa nevakcinisanim prijateljima rizično“, podseća lekar koji takođe ističe da „svi mali napori“ poštujući pravila socijalnog distanciranja „mogu imati velike efekte na nova zaražavanja“.

Izvor Svi Srbi u Parizu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More