Sedam država članica EU započelo izdavanje prvih digitalnih kovid sertifikata

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
344

EU danas je porenula sistem za verifikaciju digitalnih kovid sertifikata koji će se koristiti prilikom putovanja unutar EU.

Iako je će uredba o primeni digitalnih sertifikata, kao sredstva za povratak slobodnog kretanja unutar EU, stupiti na snagu 1. jula, već danas je sedam država članica – Bugarska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska – odlučilo da se poveže sa sistemom i započelo izdavanje prvih EU sertifikata.

U Evropskoj komisiji napominju da će se druge zemlje članice postupno, prema sopstveninim tehničkim mogućnostima, priključivati zajedničkom sistemu.

Paralelno sa tim, Komisija će nastaviti da pruža tehničku i finansijsku podršku državama članicama da se povezuju na zajednički sistem.

U Briselu najavljuju početak pregovora sa trećim zemljma o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji kako bi se građanima olakšalo putovanje ovog leta.

Preporuka Evropske komise je da do trenutka postizanja sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata, zemlje članice prihvate validan dokumenta o vakcinaciji građana trećih zemlja.

“Može da se koristi za putovanja u okviru EU”: Danska predstavila digitalne korona propusnice

Preporuka je da se prihavate sve vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove ( Fajzer, Astra Zeneka, Moderna, Džoson i Džonson) kao i one koje je SZO odobrila za hitnu upotrebu ( Sinofarm), a o tome odlučuju pojedinačno zemlje članice u koje se putuje.

Nosilac potvrde o vakcinaciji mora da je primo sve preporučene doze vakcine najmanje 14 dana pre putovanja.

Hrvatska od danas izdaje kovid pasoše, evo ko će moći da dobije potvrdu

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More