Gordana Vunjak-Novaković u finalu: Počelo glasanje za prestižnu nagradu, evo kako DIJASPORA I SRBIJA MOGU DA GLASAJU

Foto: PrintScreen/YouTube
360

Srpska naučnica Gordana Vunjak-Novaković, našla se u finalu prestižne Evropske nagrade za pronalazače, a nominovana je u kategoriji Životno delo za inovativni doprinos u biomedicini.

Pobednike u pet kategorija bira nezavisni međunarodni žiri, Nagradu publike bira javnost, a od danas svi građani Srbije i dijaspora mogu da glasaju do 17. juna preko sajta https://popular-prize.epo.org/, navodi se na sajtu Evropske kancelarije za patente.

Profesorka Vunjak-Novaković se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji, a sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka

Foto: youtube/printscreen

Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usled COVID-19.

“Ogromna mi je ČAST”, srpsko-američka naučnica, Gordana Vunjak Novaković u finalu najprestižnije evropske nagrade za PRONALAZAČE! (FOTO, VIDEO)

Gordana Vunjak-Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD.

Vunjak-Novaković je i kao kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More