Nakon što su pobedili na Evroviziji pomama za italijanskim bendom ne prestaje: Nepoznate činjenice o bendu Moneskin (FOTO+VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong
213

Ni desetak dana od finalne večeri 65. Pesme Evrovizije pomama za pobedničkim italijanskim bendom “Moneskin” ne prestaje. Međutim, dosta interesatnih činjenica o ovom četvercu promakle su svima.

Rimska glam rok grupa ovogodišnja je muzička senzacija Evrovizije. I pre nego što su nastupili na finalu takmičenja za Pesmu Evrovizije, svi su pričali o frontmenu Damijanu Davidu, a njihove stare pesme su postale vrlo popularne.

Nakon što su osvojili priznanje evropske publike, pomama nastavlja da raste, a juče je bend za samo 28 minuta rasprodao kompletnu ponudu odeće sa svojim logotipom i nazivima pesama ( iako cena nije bila niska ). Njihove pesme doživljavaju ogroman uspeh, pa je tako evrovizijska trenutno najslušanija italijanska pesma na Spotifaju ikada. Čini se da ovih dana svi pričaju i pišu samo o njima, ali postoje zanimljivosti koje su mnogima promakle.

Upoznali su se u školi

Basisti Viktorija de Anđelis i Tomas Rađi pohađali su istu srednju školu, a u srednjoškolskim danima su upoznali Damijana Davida i bubnjara Itana Torkija. Kada su Viktorija, Tomas i Damijano shvatili da dele strast prema muzici poželeli su da osnuju bend, ali im je nedostajao bunjar, pa su Itana pronašli putem oglasa na Fejsbuku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milena 🌸🌿 (@ifeelnaive)

Ime benda je danska reč

Kada su se prijavili za lokalno muzičko takmičenje novih bendova, još uvek nisu imali ime.

„Nismo znali kako da se zovemo“, otkrila je jednom prilikom Viktorija, koja ima dansko poreklo.

Ona se fokusirala na jezik svojih danskih predaka i tako predložila svojim prijateljima reč koja znači „mesečina“, a svi su odmah pristali. Nekoliko meseci kasnije otputovali su u Skandinaviju i shvatili da su odlično izabrali.

Damijano je rođen istog datuma kad i velika imena rokenrola

Frontmen grupe Damijano David rođen je 8. januara 1999, a osmog dana januara su na svet stigli i Elvis Presli (1935) i Dejvid Bouvi (1947).

Karijeru su započeli na ulici

Dok su još eksperimentisali sa žanrovima, ovi muzičari su nastupali na rimskim ulicama, a posebno su uživali svirajući u značajnim istorijskim delovima grada.

Proslavili su se u takmičenju X faktor

Članovima grupe Moneskin takmičenja očito idu od ruke — Italiju su očarali tokom učešća u popularnom licenciranom X faktoru. Iako su završili na drugom mestu, privukli su mnogo pažnje publike, a njihovi performansi bili su viralni, poput njihovog izvođenja pesme Kiss This grupe The Struts tokom kojeg je Damijano u štiklama igrao oko šipke.

S dvoje bivših učesnika Evrovizije dele menadžera

Marta Dona, menadžerka grupe Moneskin, prepoznala je na vreme njihov potencijal, ali i profesionalizam. Interesantno je da ona brine o karijeri Marka Mengonija, koji je na Evroviziji nastupao 2013. godine, i Frančeske Mikijelin, koja je Italiju predstavljala 2016.

Obožavaju Harija Stajlsa

Iako uglavnom imaju vrlo raznolik muzički utus i slušaju sve od Bruna Marsa do grupe Arctic Monkeys, oko jednog su saglasni: svima je drag Hari Stajls. Više puta su izvodili sovju obradu njegove pesme Kiwi, a imaju i baladu Coraline, dok Hari peva o Kerolajni.

Već su imali evropsku turneju

Dok njihova publika širom Starog kontinenta čeka datume za evropsku turneju, otkrili smo da je Moneskin već nastupao van Italije u tom formatu. U februaru 2019. godine imali su prvu međunarodnu turneju, na kojoj su svirali u Barseloni, Madridu, Parizu, Cirihu, Bernu, Luganu, Hamburgu, Štutgartu, Minhenu, Briselu i Londonu.

U pesmama često pominju Marlenu, ali to nije osoba

U čak pet numera na njihovom prvom studijskom albumu Il ballo della vita pominje se Marlena. Mnogi fanovi verovali su da je reč o nekoj bivšoj ljubavi nekog od članova benda, ali zapravo to čak nije ni ljudsko biće. Kako su objasnili na jednom koncertu 2018, nije reč o osobi, već o personifikaciji poruke koju žene da pošalju svojom muzikom. Marlena je za Damijana, Viktoriju, Tomasa i Itana simbol slobode, kreativnosti i samog života.

Moneskin je najuspešniji italijanski muzički „proizvod“ proteklih godina

U periodu za nama Italija nije imala mnogo umetnika koji su privlačili pažnju daleko od granica zemlje, a Moneskin je i pre nastupa na Evroviziji mogao da se pohvali zavidnim uspesima. Nakon pobede ne takmičenju za Pesmu Evrovizije, njihova slava se umnogostručila i već su oborili mnoge rekorde koje su držale njihove duplo i više starije kolege iz Italije. A niko od njih nije stariji od 22 godine.

Izvor Nova
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More