Nehamer: EK podržava plan proterivanja migranata sa Z. Balkana

Foto: Wikipedia
268

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer tvrdi da Evropska komisija podržava njegov plan za proterivanje sa Zapadnog Balkana onih ilegalnih migranata koji nemaju šansu na dobijanje boravišnog statusa u Evropskoj uniji.

Nehamer je saopštio da je razgovarao sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson, i da je ona obećala punu podršku tom planu.

Takođe je i evropski komesar za proširenje Oliver Verheji obećao finansijsku pomoć za sprovođenje tog proterivanja sa Balkana.

Nehamer je u aprilu najavio pilot projekat proterivanja migranata bez mogućnosti da dobiju boravišni status u EU.

S tim u vezi, on je posetio Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Plan se tiče kako dobrovoljnog povratka, tako i proterivanja.

“Podrška Evropske komisije, kako u organizaciji sporazuma za povratak, tako i u realizaciji proterivanja sa Balkana je važan stub za uspeh ovog plana”, rekao je Nehamer.

Johanson je najavila da će za dve nedelje posetiti Srbiju, a povod je stupanje na snagu sporazuma o statusu Fronteksa, kojim se pojačava zaštita granica.

Nehamer je preneo da je svoja saznanja stečena tokom posete Zapadnom Balkanu podelio i sa potpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Shinasom, slovenačkim ministrom unutrašnjih poslova Alesom Hojsom, te madajrskim kolegom Šandorom Pinterom.

U svojim razgovorima, kako je istakao u saopštenju, on je podvukao važnost podrške zemljama Zapadnog Balkana, pošto su to tranzitne države, a trenutno nemaju sporazume sa zemljama porekla o readmisiji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More