“Ukoliko pustimo stvari da idu svojim tokom, otrgnuće se kontroli”: U Melburnu PRODUŽEN LOKDAUN

Foto: Tanjug/James Ross/AAP Image via AP
143

Australijska država Viktorija produžila je danas lokdaun u Melburnu drugu nedelju zaredom, kako bi se sprečilo širenje visokozaraznog soja kovida koji je otkriven u Indiji, ali će ublažiti restriktivne mere u drugim regionima.

Viktorija, australijska druga najnaseljenija zemlja, prošlog četvrtka je otpočela zaključavanje koje je trebalo da traje do 3. juna, nakon što je zabeležen prvi slučaj lokalne transmisije korona virusa u tri meseca, preneo je Rojters.

Broj infekcija je postepeno rastao, a broj kontakata za praćenje je dostigao nekoliko hiljada.

“Ukoliko pustimo stvari da idu svojim tokom, otrgnuće se kontroli. Ovaj soj će biti van kontrole i ljudi će umirati. Niko ne želi da se ponovi prošla zima”, rekao je vršilac dužnosti premijera Viktorije DŽejms Merlino, podsećajući na jedan od najdužih i najoštrijih lokdauna u Viktoriji tokom drugog talasa korona virusa.

Tada je umrlo više od 800 ljudi, što čini 90 odsto svih preminulih od kovida u Australiji, od početka pandemije.

Brzo uvođenje restiktivnih mera, kontrole na regionalnim granicama i socijalno distanciranje pomoglo je Australiji da potisne ranije pojave lokalnih žarišta i da održi relativno mali broj inficiranih – oko 30.100, dok je preminulo 910 ljudi.

Iako Viktorija dnevno beleži jednocifren broj zaraženih otkako je uveden lokdaun, zvaničnici se plaše da bi soj virusa u najnovijem žarištu mogao da se proširi i sa minimalnim kontaktom.

Danas je otkriveno šest slučajeva lokalne transmisije, a juče devet, pa je u najnovijem talasu broj inficiranih skočio na 60.

Zdravstvene vlasti su rekli da novom soju treba samo jedan dan da se prenese sa osobe na osobu, u poređenju sa ranijim sojevima, gde je za transmisiju trebalo pet ili šest dana od kontakta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More