Dato zeleno svetlo: U Nemačkoj subvencije za povećanje plata negovatelja, reformom obuhvaćeno 1,2 miliona radnika

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst
287

Nemačka vlada je dala danas zeleno svetlo za reformu sistema staranja i nege drugih lica, koja uključuje poresku subvenciju od milijardu evra godišnje za povećanje plata negovatelja i smanjenje doprinosa domovima za smeštaj starih lica.

Reforma, kojom će biti obuhvaćeno 1,2 miliona nemačkih radnika u toj delatnosti, dolazi nakon kritika na račun niskih plata tih zaposlenih tokom pandemije korona virusa i nastojanja da se privuče veći broja radnika za poslove u gerontološkim centrima, prenosi Rojters.

Vlada planira da od 2022. svake godine uplaćuje doprinos od mlijardu evra nemačkom fondu osiguranja za dugotrajnu negu drugih lica, koji je deo obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Stopa doprinosa koju plaćaju zaposleni biće povećana za bračne parove bez dece za 0,1 procentni poen na 3,4 posto njihove bruto zarade, dok će nivo doprinosa za parove s decom ostati 3,05 procenata.

Domovi i pružaoci usluga nege moraće od septembra 2022. da plaćaju svom osoblju minimalnu platu dogovorenu sa sindikatima da bi im i dalje bilo dozvoljeno da namiriju račune od zdravstvenih osiguranja.

Vlada se nada da će to dovesti do povećanja plata velikog broja zaposenih u toj branši, budući da je trenutno samo oko polovine radnika u ovoj delatnosti plaćeno na osnovu kolektivnih ugovora o platama, navodi Ministarstvo rada.

Doprinosi koje plaćaju korisnici domova treba da budu ograničeni kriterijumom u kojoj meri su oni zavisni od tuđe nege, dodaje se u informaciji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More