Srpski đaci u Francuskoj šalju poklone i pisma vršnjacima na Kosovu i Metohiji (FOTO)

Foto: Instagram Solidarite Kosovo/printscreen
317

Na poziv organizacije „Solidarnost za Kosovo“, sva odeljenja dopunske nastave u Francuskoj pridružila su se humanitarnoj akciji prikupljanja školskog pribora, igračaka i pisanja pisama vršnjacima sa Kosova i Metohije. Poziv je uputio Nikola Grgić, predstavnik Saveta roditelja u mestu Bondi u Pariskom regionu, zadužen za ovogodišnji junski konvoj za Kosovo i Metohiju iz Francuske. Učešće dopunske nastave u humanitarnoj akciji podržalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Prikupljanju školskog pribora i igračaka namenjenih sportskim aktivnostima odazvao se veliki broj đačkih porodica širom Francuske. Dečja pisma će biti uručena za Vidovdan, uz humanitarnu pomoć u kojoj učestvuju mnoga srpska udruženja, između ostalih Savez Srba Francuske, Udruženje Srba iz Nice, Svi Srbi u Parizu, Udruženje „Šumadija” iz Sansa, KUD „Biseri”, Udruženje „Francusko-srpsko prijateljstvo Belfor”, Klub „Nikola Tesla” iz Miluza, Škola „Jelena Anžujska”.


Nastavnici dopunske nastave u Francuskoj su u okviru tematskih časova posvećenih Vidovdanu pripremili i motivisali učenike da pismima obraduju vršnjake, a informacija o mogućnosti dobrovoljnog učešća srpskih porodica u humanitarnoj akciji podeljena je na školskim medijima.

U Crkvu Svete Petke u Bondiju u Pariskom regionu stigao je veliki broj pisama, kojima su deca pokazala privrženost i želju za upoznavanjem. U Kulturnom centru Srbije u Parizu pisma su, uz učenje o južnoj srpskoj pokrajini, nastajala na samim časovima, urešena srcima, cvetovima i iskrenim dečjim željama.

Pomoć se u Parizu mogla ostaviti u Crkvi Svetog Save, a u nekoliko susreta u istočnoj Francuskoj ispred škola u Sošou i Belforu u saradnji sa Udruženjem „Francusko-srpsko prijateljstvo Belfor” i ispred škole u Miluzu u saradnji sa Klubom „Nikola Tesla”, đačke porodice su se u značajnom broju odazvale humanitarnoj akciji, pokazujući svoju plemenitost, razumevanje i ljubav. Đaci srpske škole su kroz slike i reči poslali pozdrave svojim budućim drugarima. Dogovoreno je da se u sledećem, božićnom odlasku, dečja pisma-odgovori donesu u Francusku.

Dopunska nastava u Pariskom regionu prethodnih godina uspešno je sprovodila godišnje dve humanitarne akcije prikupljanja slatkiša uz pisanje božićnih i uskršnjih čestitki deci koja se leče na Institutu za majku i dete u Beogradu, koje je organizovao dugi niz godina Ilija Milki Vujović. U januaru 2020. su, uz božićnu humanitarnu pomoć „Solidarnosti za Kosovo”, kojom je koordinirao Nenad Klajić u Pariskom regionu, poslate čestitke.


Osnivač i direktor organizacije „Solidarnost za Kosovo” je Arno Gujon, vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More