Evropa je ZAPREPAŠĆENA: Šta su to “SANDUČIĆI ZA NEŽELJENE BEBE”?! Kontroverzni projekat već zaživeo u Briselu! (FOTO)

Evo kako je osmišljen ceo KONCEPT!

Foto: printscreen/instagram safehavenbabyboxes
498

Belgija razmišlja o uvođenju sistema “poštanskih sandučića” za napuštene bebe. Tamošnja nevladina organizacija “Corvia” obavestila je javnost da je dobila ovlašćenje za otvaranje prvog sandučeta ovog tipa u Briselu, piše sajt “Euroweeklynews.com”.

Nakon parnice duge tri godine udruženje je dobilo dozvolu da uspostavi ovaj sistem u distriktu Iver u Briselu, a ceo koncept osmišljen je kako bi roditelji koji žele da se odreknu deteta mogli da to urade anonimno, piše “Blic Žena”.

Državno veće poništilo je zabranu koju je izdao nekadašnji gradonačelnik Pjer Mujile, a očekuje se da će prve “kabine za bebe” biti otvorene početkom oktobra.

Portparolka pomenute organizacije Matilda Pelsers ističe da iza ove ideje stoji namera i želja da se izbegne dalje napuštanje beba.

A kako bi sve to trebalo da izgleda na delu?

Pre svega, majka – pod pretpostavkom da je ona ta koja ostavlja dete – mora da gurne zelena vrata. Unutar improvizovane kabine biće topli krevetić za bebu. Pored kreveta nalaziće se i koverta u kojoj bi trebalo da bude “specifičan predmet” pomoću kog će majka u budućnosti moći da identifikuje svoje dete, ako to bude poželela.

Biće dostupna i opcija da se ostave detalji i okolnosti o rođenju deteta. Kada se vrata jednom zatvore, ona se trajno zaključavaju, odnosno do dolaska nadležnih službi.

Zahvaljujući alarmu upozorenja, čuvar se pojavljuje vrlo brzo nakon što je beba ostavljena. Potom se poziva i lekar koji treba da proveri zdravstveno stanje deteta, a na kraju se obaveštavaju i vlasti.

Kontroverzna inicijativa naišla je na kritike širom Evrope, ali nevladina organizacija tvrdi da projekat ne podstiče napuštanje dece, već “pruža mogućnost majkama da bezbedno napuste svoju bebu”.

Prvo belgijsko “sanduče za bebe” montirano je u Antverpenu pre 20 godina, a sličan sistem zaživeo je i u Americi 2019. godine u Indijani, Ohaju i Arizoni. U Americi je ova inicijativa plod nastojanja da se smanji broj smrtnih slučajeva čiji je uzrok napuštanje beba na ulicama.

Izvor Blic Žena
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More