U NEMAČKOJ inflacija najviša u poslednjih 10 godina: CENE rastu vrtoglavom brzinom!

Već peti mesec kako cene rastu u NEMAČKOJ. Hoće li Evropska centralna banka (ECB) menjati svoj kurs?

Foto: PixaBay
179

Inflacija u Nemačkoj dostigla je u maju najviši nivo u poslednjih deset godina – iznosila je 2,5 odsto. To je već peti mesec kako cene rastu. Hoće li Evropska centralna banka (ECB) menjati svoj kurs?

Skupa energija je u maju bila zaslužna za rast potrošačkih cena, u Nemačkoj je zabeležen najveći mesečni rast cena u posljednjih deset godina, piše Dojče vele. Roba i usluge koštale su u proseku 2,5 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, naveo je u ponedeljak Savezni zavod za statistiku.

To je najveća mesečna stopa inflacije još od septembra 2011. Otkako je krajem prošle godine istekla vladina mera kojom je (zbog korona restrikcija) privremeno smanjena stopa PDV-a sa 19 na 16 odsto, stopa inflacije raste kontinuirano već pet meseci.

U maju ove godine potrošači su posebno mnogo novca morali izdvojiti za energiju, koja je tokom poslednjih godinu dana poskupela za deset odsto. Početkom pandemijske krize, u prvom kvartalu prošle godine, svetske cene sirove nafte naglo su opale – zbog male potražnje. U međuvremenu su se oporavile.

Osim toga, početkom ove godine u Nemačkoj je uveden i porez na emisiju ugljendioksida – 25 evra po toni. To se odnosi pre svega na sagorevanje dizela, benzina, mazuta i zemnog plina. Prehrambeni proizvodi poskupeli su u odnosu na isti mesec prethodne godine za 1,5 odsto, a usluge za 2,2 procenta.

Stručnjaci predviđaju da će se povećanje nivoa cena nastaviti i u nekoliko idućih meseci. Prvi ekonomista VP banke Thomas Gitzel smatra da se trenutna dinamika inflacije potcjnjuje: “Nemačka poskupljenja sada pale turbo-pogon”. I pojašnjava: “S obzirom na to da je prošle godine lockdown potpuno poremetio razvoj cena, pa su zbog toga mnogi proizvodi pojeftinili, sada u poređenju sa prošlom godinom inflacija izgleda veća”.

Holger Schmieding, šef ekonomske analitike Berenberg banke procenjuje da bi godišnja inflacija mogla iznosi 4 odsto. On navodi i razlog – u drugoj polovini prošle godine privremeno je smanjen porez na promet, pa se to odrazilo i na niže cene, a taj proces je sada obrnut.

I drugi ekonomisti smatraju da bi godišnja inflacija mogla biti znatno veća od tri odsto. Ali ekonomski stručnjak iz Commerzbanke Marco Wagner kaže da će to biti privremeni rast inflacije: “Uostalom, to su prouzrokovali vremenski ograničeni efekti, pa se od sledeće godine može računati sa znatno nižom stopom inflacije”.

Ne bi se trebala prevelika važnost pridavati mesečnim rezultatima merenja inflacije, upozorava Jörg Zeuner, glavni ekonomista frankfurtskog investicijskog fonda Union Investment. Prema proceni Thomasa Gitzela iz VP banke, ovaj “problem” će nestati već sledeće godine. “Nemačka, pa i evrozona u celini dugoročno će se morati nositi više sa premalim, nego sa previsokim stopama poskupljenja. To zna i Evropska centralna banka”.

Nemačka ekonomska stručnjakinja Isabel Schnabel, članica Direktorijuma ECB-a, još je sredinom maja naglasila da je fiskalna politika glavne evropske finansijske institucije “uštimana” srednjoročno i objašnjava da to znači “da mi gledamo mało dalje od tih kratkoročnih kolebanja”.

Za kompletnu 2021. Evropska centralna banka očekuje inflaciju od 1,5 odsto. Nova prognoza će biti objavljena u junu. Stopa inflacije jedan je od bitnih pokazatelja za formiranje novčane politike ECB. Njen cilj je da za celu evrozonu inflacija bude nešto manja od 2 odsto – i na dovoljnoj udaljenosti od nule. Međutim, cilj se godinama ne ostvaruje.

U Sjedinjenim Američkim Državama je u poslednje vreme inflacija veća nego u evrozoni. U aprilu je bila za 4,2 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine. To je bio najveći skok od septembra 2008.

Vašington je zbog krize odobrio gigantske pakete pomoći. Samo paket iz marta ima vrednost od 1,9 biliona američkih dolara, što je skoro desetina godišnjeg ekonomskog učinka cele zemlje. Osim toga, masovna vakcinacija je u SAD odmakla dalje nego u Evropi, pa se ekonomski život brže normalizuje i u važnom sektoru uslužnih delatnosti.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More