Evropska komisija odobrila upotrebu Fajzer-BioNTeka za uzrast od 12 godina

Foto: Tanjug/AP Photo/Vincent Thian
250

Evropska komisija odobrila je upotrebu vakcina Fajzer-BioNTek protiv kovid-19 kod adolescenata uzrasta od 12 godina, utirući put masovnijoj vakcinaciji u EU nakon sličnih odobrenja u SAD i Kanadi.

Međutim, odluka o početku vakcinisanja adolescenata u bogatim zemljama, dok mnogi delovi sveta čekaju vakcine za starije i ranjivije ljudi, izazvala je zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije koja je pozvala bogate zemlje da prilože vakcine programu KOVAKS, umesto što će ih upotrebiti na ovaj način, preneo je Rojters.

Francuska će početi da vakciniše tinejdžere od 12 godina Fajzerovom vakcinom od 15. juna, Nemačka planira da vakciniše adolescente stare od 12 do 16 godina od 7. juna, kao i Poljska koja će od istog datuma vakcinisati adolescente od 12 do 15 godine.

Litvanija je najavila da bi mogla da započne vakcinisanje dece od 12. godine u junu, dok je Italija 31. maja odobrila proširenje upotrebe vakcine Fajzer-BioNTek za decu od 12-15 godina. Estonija bi mogla započeti vakcinaciju tinejdžera do jeseni, a Austrija želi da preko 340.000 dece uzrasta od 12 do 15 godina vakciniše do kraja avgusta. Mađarska je počela da vakciniše tinejdžere stare od 16 do 18 godina sredinom maja, dok je San Marino počeo vakcinaciju dece od 12 do 15 godina 1. juna.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More