Stručnjaci UPOZORAVAJU: Novi GEJTSOV PROJEKAT privlačna meta za MILITANTE?!

Gejtsov "NATRIUM" izazvao pažnju SVETSKE JAVNOSTI, evo šta je novi poduhvat MILIJARDERA!

Foto: unsplash
201

Milijarderi Bil Gejts i Voren Bufet pokrenuće prvi projekat “naprednog” nuklearnog reaktora Natrium. Projekat će graditi na mestu nekadašnje fabrike uglja u Vajomingu.

Gejtsova TeraPauer kompanija i Bafetov PacifiKorp saopštili su da će tačno mesto Natrijumovog postrojenja za demonstraciju biće ojavljeno do kraja godine, prenosi “Kurir”.

Projekat sadrži brzi reaktor hlađen natrijumom od 345 megavata sa rastopljenim skladištem energije na bazi soli, što bi moglo da poveća izlaznu snagu sistema na 500 MV tokom najveće potrebe za snagom. Postrojenje će koštati oko milijardu dolara.

Foto: unsplash

“Mislimo da će Natrium promeniti igru u energetskoj industriji”, rekao je Gejts na konferenciji za medije povodom pokretanja projekta.

Predsedavajući TeraPauera Kris Levesk rekao je da će biti potrebno sedam godina da se izgradi “demonstrativna” fabrika. “Potrebno nam je da imamo ovu vrstu čiste energije u upotrebi tokom 2030ih”, rekao je on.

Krajem prošle godine američko odeljenje za energetiku dodelilo je Gejtsovoj kompaniji 80 miliona dolara početnog finansiranja za demonstriranje tehnologije Natrium, a odeljenje je u narednim godinama opredelilo dodatna sredstva u skladu sa odobrenjima Kongresa.

Foto: youtube/printscreen

Ipak, stručnjaci za nuklearnu energiju upozorili su da napredni reaktori mogu imati veće rizike od konvencionalnih. Gorivo za mnoge napredne reaktore moralo bi biti obogaćeno mnogo većom stopom od konvencionalnog goriva, što znači da bi lanac snabdevanja gorivom mogao biti privlačna meta za militante koji žele da stvore sirovo nuklearno oružje, navodi se u nedavnom izveštaju.

Levesk je rekao da ovakve fabrike proizvode manje nuklearnog otpada pa je samim tim i rizik od naoružavanja manji, prenosi Rojters

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More