U Nemačkoj istraga zbog nestanka nalepnica koje se lepe u knjižice vakcinacije

Foto: Pixabay Fleimax
191

Nemačka policija u bavarskom gradu Štraubing pokrenula je istragu zbog nestanka nalepnica koje se lepe u knjižice vakcinacije, a pretpostavlja se da bi mogle da završe na crnom tržištu gde u poslednje vreme raste prodaja falsifikovanih propusnica.

Policija je u međuvremenu pretražila stanove dvojice osumnjičenih, ali nije pronašla nestale nalepnice. Nalepnice se odnose na vakcinu Džonson i Džonson koja je posebno omiljena potvrda o vakcinaciji kod falsifikatora jer se radi o vakcini koja se daje samo u jednoj dozi, prenosi Hina.

Uvođenjem olakšica za osobe koje su u potpunosti vakcinisane povećao se i broj falsifikovanih potvrda i unosa u knjižicu vakcinacije.

Postupnim otvaranjem ugostiteljskih i kulturnih objekata, koji još u većem delu zemlje uslovljavaju posetu negativnim testom ili potvrdom o vakcinaciji, povećala se i potražnja za potvrdama.

U Nemačkoj još nisu u opticaju digitalne potvrde o vakcinaciji, a postojeće, a reč je o upisu u knjižicu vakcinacije ili o potvrdi na listu papira, lako je falsifikovati, smatraju stručnjaci Saveznog biroa za borbu protiv kriminala (BKA).

Prema podacima javnog servisa ARD, falsifikovane potvrde se preko interneta mogu nabaviti već za 100 evra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More