Švedska podbacila u reagovanju na pandemiju: Izbegli lokdaun, ali broj preminulih od kovida u toj zemlji bio je veći nego u ostalim nordijskim državama

Foto: Youtube Printscreen
169

Švedska manjinska vlada je podbacila u nekoliko aspekata upravljanja pandemijom kovida-19, saopštio je danas švedski parlamentarni Odbor za ustavna pitanja.

Vlada je sporo uspostavila sistem testiranja i praćenja novih slučajeva, nije uspela da zaštiti starije i nedostajale su jasne linije odgovornosti između nacionalnih i lokalnih vlasti, poručuju iz tog odbora, a prenosi agencija Rojters.

Nije, međutim, komentarisana kontroverzna švedska strategija u okviru koje nije bilo lokdauna.

Istorijski dan! Švedska taktika konačno urodila plodom!

 

“Očigledno je da Švedska nije bila dovoljno pripremljena pre pandemije i možemo izvući zaključke iz mnogih osnovnih grešaka koje su identifikovane”, izjavio je Hans Ekstrom, zamenik predsednika tog odbora i poslanik socijaldemokrata u parlamentu.
Švedska je tokom pandemije bila protiv zaključavanja, oslanjajući se prvenstveno na dobrovoljne smernice. Broj preminulih od kovida u toj zemlji bio je veći nego u ostalim nordijskim zemljama, ali niži nego u većini evropskih zemalja koje su se odlučile za zaključavanje.

Parlamentarni odbor navodi i da je vlada trebalo da brže formuliše okvir za testiranje i praćenje, da brže izradi zakon koji joj daje šira ovlašćenja za rešavanje krize i da brže izoluje domove za negu starih.

“Vladin odgovor nije bio dovoljan”, izjavila je predsedavajuća komitetom Karin Enstrom iz jedne opozicione stranke.

Do 26. maja, u Švedskoj je potvrđeno nešto više od milion slučajeva zaraze i 14.500 preminulih od kovida.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More