Vučić o KiM, razgovoru sa Palmerom i Lajčakom, o visini plate u Srbiji

FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg
248

Srbija je uvek spremna da da razgovara o kompromisnom rešenju, ali nikada neće biti spremna da razgovara o bilo kakvom poniženju Srbije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, obraćajući se građanima Srbije, kazao da želi da informiše javnost i situaciji na KiM, kao i razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom.

„Ti razgovori su bili korektni i ticali su se pre svega tema u budućem dijalogu – šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

“Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na KiM“, rekao je on.

Vučić je istakao da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu od danas, dodajući da je reč o danima.

„Srbija će se odazvati pozivu u Brisel“, podvukao je on.

Vučić: Palmer i Lajčak znaju šta mogu da razgovaraju sa SRB

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zvaničnici sa zapada znaju o čemu mogu da razgovaraju sa Srbijom kada je reč o KiM, ali i da su se specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tokom sastanka sa njim trudili da pronađu racionalan način za nastavak dijaloga.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara tokom obraćanja građanima da li je ponuđeno neko konretno rešenje, šta se Srbiji nudi i oko čega će Srbija da pregovara, ako Palmer poručuje da su SAD za međusobno priznanje.

“Što se tiče razgovora sa Palmerom i Lajčakom oni su bili korektni. Ne može tu, da ne podižem sebi cenu, ali znaju oni šta je to što mogu da razgovaraju sa Srbijom, šta je to što može, a šta ne može i trude se da nađu racionalan način za nastavak dijaloga i po tom pitanju nemam šta da im zamerim”, kazao je Vučić.

Ističe i da se znaju njihove želje, što je, kako kaže, već druga stvar.

“Palmer naravno zastupa ideje američke politike da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i normalno je da se za to bori, kao što je naša ideja da ne priznamo i za to se borimo”, zaključuje Vučić.

Vučić: Podneću u Skupštini izveštaj o dijalogu u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavi je danas da je spreman da u Skupštini Srbije, pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o KiM.

Vučić je rekao u Prededništvu Srbije da je odgovorio na poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i da želi da odgovori i na javno i nejavno upućene pozive pojedinih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su tražile da se govori o KiM i da napravi neke zjaedničke principe za budućnost.

FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

“Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja”, naveo je Vučić.

Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanpralementarnih političkih stranaka iz opzicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.

“Takođe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešsanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali”, dodao je Vučić.

Vučić:Da bude priznat ogroman napredak SRB na EU putu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na evropskom putu mnogo uradila u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i izrazio očekivanje da će u narednom periodu, da li u junu ili septembru, taj ogroman napredak Srbije biti priznat od strane zemalja EU.

Ne bih to nazvao nagradom, već poštovanjem za ono što je u prethodnom periodu učinjeno, rekao je Vučić u obraćanju građanima.

On je istakao da smo mnogo uradili i za otvaranje naših klastera, od razdvajanja Srbijagasa, do akcizne politike, gde možemo odmah klastere da otvorimo, do velikih ustavnih promena i promena u oblasti vladavine prava, što je i Evropska komisija podržala.

Vučić: Bila bi čast, ne verujem da ću se sastati sa Bajdenom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne veruje da je moguće da se susretne sa američkim predsednikom Džo Bajdenom u Briselu 14. juna, ali da u svakom slučaju susret sa američkim predsednikom za Srbiju predstavlja čast.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, tokom obraćanja građanima, a na konstataciju da će se možda u isto vreme naći u Briselu kada i Bajden koji će učestvovati na Samitu NATO-a.

“Ne mislim da ćemo mi 14. juna biti u Briselu. U svakom slučaju ne verujem da je taj susret moguć”, kazao je Vučić.

Dodao je da kada američki predsednik bude imao vremena, za Srbiju bi bila čast da se on sastane sa američkim predsednikom.

Vučić: Uskoro ćemo preteći i Bugarsku po visini plata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima najveću prosečnu platu u regionu, koja je u martu iznosila 556 evra, kao i da veruje da uskoro po visini plata možemo da preteknemo i Bugarsku kod kojih je plata 580 evra.

Vučić je rekao da je, prema zvaničnim podacima, plata u Crnoj Gori u martu, bila 526 evra, u BiH oko 500 evra, kao i da je u Severnoj Makedoniji bila za 100 evra manja nego u Srbiji , a u Albaniji za 150 do 160 evra manja nego kod nas.

“Pretekli smo sve u regionu po mesečnim primanjima”, naglasio je Vučić.

Kaže da naravno da nemamo više autoputeva nego Nemačka, ali da proporcionalno veličini naše zemlje gradimo više autoputeva nego Nemačka i mnog druge evropske zemlje.

U Srbiji se, dodaje, gradi trenutno pet autoputeva ako se računa i izgradnja Fruškogorskog koridora, kao i da će do kraja godine početi izgradnja još tri autoputa, tako da će se graditi ukupno osam autoputeva.

“Ponosan sam što mogu da odgovovrim na sve to potcenjivanje građana Srbije. Važno je da uvek razgovaramo i prihvatiću uvek odluke naroda i ako narod kaže da neće da napredujemo i budemo neuporedivo bogatiji… nemam ništa protiv. Poštovaćemo odluku naroda”, rekao je on u kontekstu kritika koje stižu n račun istraživanja i najavljenih investicija Rio tinto,

Istakao je da je ova vlast dovela veliki broj investitora u mnoge delove Srbije, kao Mint i Adient u Loznicu, Jazaki u Šabac, da će Mint otvoriti fabriku i u Šapcu…

Zahvalio je Srbiji što su dobro razumeli šta smo sve uspeli da promenimo i poručio da nema povratka na loše i da će Srbija nastaviti u ekonomiji da pobeđuje.

Vučić je kazao da se i Fiskalni savet oglasio i podržao nacrt Fiskalne strategije Srbije i dodao da će, ukoliko i maju budu tako dobri rezultati kao u prva četiri meseca, moći značajno da se povećaju plate i penzije.

Vučić: Presuda Mladiću i sednica SB istog dana, slučajnost?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će 8. juna, kada se održava i redovna sednica Saveta bezbednosti UN-a na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, istog dana biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću i izrazio nadu da će mu biti omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne da će pokušati da ode u Njujork jer ima pravo da sednici prisustvuje uživo.

Vučić je tokom obraćanja građanima ukazao na to da će na sednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.

“Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zakjljučite sami”, naveo je Vučić.

Dodaje da će izricanje presude biti u 15.00 sati, a da je u 21.00 po našem vremenu zakazana je sednica.

Vučić kaže da će to biti teška situacija za ceo srpski narod i Srbiju, a što se sednice SB tiče postoji i tehnički problem.

Naime, Seržu Bramercu je, kako je rekao, omogućeno da se obrati virtuelno, video konferencijom na sednici, a za sada njemu kao predsedniku Srbije, koji je izrazio želju da se obrati, to nije omogućeno.

“Nadam se da će biti omogućeno, a ako ne bude moraćemo da nađemo način da uprkos svim obavezama i gotovo nemogućim okolnostima, odem u Njujork jer imam pravo da prisustvujem uživo”, kazao je predsednik.

Ono što je važnije od tehnike, kako kaže, jeste suština

Podsećajući da su Srbi u Hagu osuđeni 1.138,5 godina robije, Bošnjaci na 42 godine, predsednik kaže da ne mislim da bilo šta treba brojkama da se iskazuje, ali da je suština u tome da Haški tribunal nije dostavljao, sem u jednom slučaju, srpskim sudovima mogućnost da sude, a ideja je bila da najveći broj suđenja bude disopatvljen sudovima u regionu.

Vučić navodi da je 13 takvih slučajeva dodeljeno BiH i to mnogo ozbiljniji slučajevi od Jojića i radeta, slučajevi u kojima su Srbi ubijani na zločinački način.

“To je davano sudovima u regionu da sude, a jedan predmet koji se tiče samo nepoštovanja suda, a mi imamo zakon koji govori samo o saradnji sa Haškim tribunalom i izručenju za ratne zločine. Zamislite vi kakvo je to poverenje kada vi nećete da dozvolite sudovima u Srbiji po jednom gotovo beznačajnom predmetu u odnosu na predmete koji optužuju pojedince za izvršena najteža krivična dela protiv pripadnika srpskog naroda, a koji su dati sudovima u regionu”, kazao je Vučić.

Podsetio je i da su svi oni koji su bili osuđeni za najtezuze ratne zločine u Hagu pravosnažno oslobođeni i to od Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Ante Gotovine.

“Sa sve tri teritorije na kojima su i Srbi teško stradali, a ne samo Albanci, Bošnjaci i Hrvati, svi oni koji su prikazivani kao počinioci takvih zločina i za koje su postojale teške optužnice, pravosnažnom presudom su oslobođeni”, kazao je Vučić.

Predsednik navodi da će biti zanimljiva rasprava na sednici SB, nimalo laka za nas, ali ni za one, kako kaže, koji misle da je politika sile ispred pravnih argumenata.

Vučić: Šteta u “Slobodi” između 1,5 i dva miliona evra

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su tri helikoptera krenula u gašenje požara, nakon eksplozije u čačanskoj fabrici “Sloboda”, te da se očekuje da već od ponedeljka ta kompanija u potpunosti nastavi svoj rad.

Vučić je današnje obraćanje počeo vešću o nesreći u “Slobodi”, i istakao da preliminarne procene pokazuju da je šteta između 1,5 i dva miliona evra.

“Tri helikoptera kreću u gašenje požara i očekujemo da se operacija uspešno okonča i da se već od ponedeljka u potpunosti nastavi proizvodnja u pogonima čačanske ”Slobode””, rekao je Vučić.

On je primetio da se takve stvari dešavaju, ali da je važno da i mere zaštite na radu i obezbeđenje budu na neuporedivo višem nivou, kako bi se obezbedila sigurnost zaposlenima u fabrici, u magacinima, kao i stanovništvu u okolini tih objekata.

“To je, bez ozbira na ogromnu pažnju i na gotovo neverovatne razmere eksplozije, ipak podnošljiva šteta i verujem da će ”Sloboda” sa uspehom nastaviti svoj rad u budućnosti”, rekao je Vučić.

U čačanskoj fabrici namenske industrije “Sloboda” jutros nešto pre dva časa došlo je do serije detonacija, ali u nesreći nije bilo povređenih.

“Oko pola dva prve detonacije”: Drama tokom noći u Čačku, eksplozije u fabrici “Sloboda”, nema povređenih

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More