Rast cena na Vol stritu urodilo plodom: U SAD otvoreno više od 550 hiljada novih radnih mesta samo u maju

Foto: Tanjug/ AP Photo/Tony Dejak
146

Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama se poboljšalo u maju, budući da su poslodavci otvorili 559.000 novih radnih mesta, objavilo je danas Ministarstvo za rad.

Broj novootvorenih radnih mesta je manji od očekivanih 671.000, koliko su predviđali ekonomisti, ali nije ni tako slab da bi bacio ozbiljniju sumnju u ekonomski oporavak, mada nije dovoljan da navede Federalne rezerve da počnu da razmatraju smanjenje programa kupovine obveznica, ocenjuje CNBC.

Prema majskom izveštaju ministarstva, stopa nezaposlenosti pala je na 5,8 procenata sa 6,1 odsto u aprilu, dok je stopa učešća radne snage blago smanjena na 61,6 posto. Ministarstvo je revidiralo naviše podatak o otvorenim novim radnim mestima u aprilu na 278.000 sa prethodno objavljenih 266.000.

Umereno snažni podaci o zapošljavanju u maju podstakli su mali rast cena akcija na Vol Stritu. Indeks S&P 500 porastao je za 0,7 posto, industrijski Dau DŽons za 0,3 procenta, a tehnološki Nasdak Kompožit za 1,4 odsto, dodaje CNBC.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More