Palmer i Lajčak kod srpskog patrijarha: “KiM su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija kao Vatikan za katolike”

Foto: SPC
235

Patrijarh srpski Porfirije i vladike SPC istakli su juče u razgovoru sa specijalim predstavnikom EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom da podržavaju dijalog, ali pod uslovom da na bilo koji način ne ugrožava ili dovodi u pitanje interese crkve, vernog naroda i države Srbije.

Kako se navodi u saopštenju SPC, u dugom i otvorenom razgovoru predstavnici EU i SAD upoznali su patrijarha i arhijereje sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine.

Naglasili da oni ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa patrijarhom i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje, prenosi se u saopštenju.

Foto: SPC

Kako se navodi, Lajčak i Palmer su istakli da se angažuju na rešavanju problema i na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život SPC i vernog naroda na Kosovu i Metohiji.

Posebno su istakli da su drevni manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane, navodi SPC na svom sajtu.

Patrijarh i vladike preneli su da je stav SPC poznat i da se na Kosovu radi o nezakonitoj secesiji dela teritorije i da ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju.

Patrijarh Porfirije je u razgovoru, u kome su učestvovali i episkopi banjalučki Jefrem, bački Irineje i raško-prizrenski Teodosije, izneo stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne.

“Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za Srpsku Pravoslavnu Crkvu ono što je Vatikan za Katoličku Crkvu”, istakao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije i episkopi zahvalili su predstavnicima EU i SAD na angažovanju, koje, kako su naveli, može bitno da olakša težak život sveštenstva, monaštva i srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Njihovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, doživljavamo kao jevanđelsku, jer kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti”, poručio je patrijarh.

On je istakao da nije nepoznanica da Vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje, što ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen UNESKU i svakodnevne teškoće naše Crkve i naroda širom južne srpske pokrajine.

Srpski arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema SPC koja dosledno poštuje tamošnje zakone:

„Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja”, istakao je patrijarh Porfirije i naročito ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa, navodi se u saopštenju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More