Rampa i za Trampov Fejsbuk nalog: Suspenzija na DVE GODINE, a posle svaku grešku pratiće sankcije

Foto: Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci, File
224

Fejsbuk je danas odlučio da suspenduje nalog bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na dve godine, najmanje do januara 2023. godine.

Dvogodišnja suspenzija je na snazi od početnog datuma kada je Trampu onemogućen pristup Fejsbuku, 7. januara ove godine, i biće ukinuta ako bude smanjen rizik po javnu bezbednost, saopštio je Fejsbuk u blogu, prenosi AP.

Nadzorni odbor Fejsbuka je u maju podržao suspenziju Trampovog naloga, uvedenu posle nereda na Kapitolu 6. januara, zbog strahovanja da je tadašnji predsednik svojim komentarima podsticao na nasilje u američkom Kongresu, ali je zaključio i da je odluka da se Trampov nalog suspenduje na neodređeno vreme pogrešna i kompaniji dao rok od šest meseci da utvrdi novu, adekvatnu meru.

– S obzirom na ozbiljnost okolnosti koje su dovele do suspenzije gospodina Trampa, verujemo da su njegovi postupci predstavljali ozbiljno kršenje naših pravila koja zaslužuju najvišu kaznu dostupnu prema novim protokolima o izvršenju. Suspendujemo njegove naloge na dve godine, stupajući na snagu od datuma početnog ukidanja naloga 7. januara ove godine – rekao je u petak Nik Kleg, Fejsbukov potpredsednik za spoljne poslove.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Alex Brandon, File

Iz Fejsbuka su istakli da će na isteku perioda suspenzije sarađivati sa stručnjacima na proceni rizika za javnu bezbednost koji predstavlja vraćanje Trampovog naloga.

– Procenjivaćemo spoljne faktore, uključujući slučajeve nasilja, ograničenja mirnog okupljanja i druge markere građanskih nemira. Ako utvrdimo da i dalje postoji ozbiljan rizik za javnu bezbednost, produžićemo ograničenje na određeni vremenski period i nastavićemo da ponovo procenjujemo dok ne utvrdimo da nema rizika – dodaje Kleg.

On napominje da će se, kada se ukine zabrana korišćenja naloga, pokrenuti “strogi set sankcija koje brzo eskaliraju” ako Tramp ponovo prekrši politike korišćenja Fejsbuka.

Današnja odluka doneta je samo nekoliko nedelja nakon doprinosa nadzornog odbora Fejsbuka, nezavisnog savetodavnog odbora akademika, medijskih ličnosti i bivših političara, koji je početkom maja preporučio da se Trampov nalog ne vraća.

Međutim, nadzorni odbor je konačnu odluku o Trampovoj sudbini vratio samom Fejsbuku, dajući kompaniji šest meseci da donese konačnu odluku.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Wilfredo Lee

Nalog bivšeg predsednika suspendovan je od januara, nakon napada na Kapitol u kom je velik broj Trampovih pristalica jurišala na Kongres u pokušaju da poništi predsedničke izbore 2020. godine. Kompanija je tada suspendovala Trampove naloge na Fejsbuku i Instagramu zbog postova u kojima se činilo da hvali postupke izgrednika, rekavši da njegovi postupci predstavljaju prevelik rizik da bi mu bilo dozvoljeno da ima naloge na platformi.

Nakon nereda na Kapitolu Tramp je suspendovan na nekoliko glavnih internet plaftormi, uključujući Tviter, Jutjub i snepčet. Svoju zabranu je Tviter tada učinio trajnom.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More