Prva poseta ambasadora Srbije srpskoj zajednici u Tirolu posle 20 godina (FOTO)

Foto: David Gavrić
716

Ambasador Republike Srbije u Austriji, Nebojša Rodić, boravio je, od 29. do 30. maja 2021. godine, u Inzbruku zajedno sa vojnim atašeom Republike Srbije u Austriji, gospodinom pukovnikom Željkom Bosancem.

Do dogovora o poseti je došlo pre svega kroz redovnu komunikaciju između ambasade Republike Srbije u Beču i Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) koja je uspostavljena početkom 2020. godine kada je došlo do javne rasprave u vezi s tekstom za spomen-ploču koja je trebalo da se postavi u znak sećanja i zahvalnosti Diani Budisavljević (devojački Obekser) u samom centru grada Inzbruka. Tada je ambasador Rodić vlastima grada Inzbruka uputio pismenu molbu o ponovnom razmatranju teksta na spomen-ploči nakon što je objavljena prvobitno planirana verzija teksta.

Foto: David Gavrić

Ujedno je ovo bila i prva poseta jednog srpskog ambasadora srpskoj zajednici u Inzbruku i Tirolu posle više od dve decenije, te je predstavljalo veliku čast za sav naš narod u Inzbruku i šire.

U planu je i sledeća poseta ambasadora Rodića Inzbruku i Tirolu, a tokom ove prve on je zajedno sa pukovnikom Bosancem, kao i predstavnicima organizacije SPOJI i Crkvenog odbora Srpske pravoslavne crkvene opštine Inzbruk, u prepodnevnim časovima 29. maja obišao grobno mesto Diane Budisavljević na kojem su zajedno položili cveće.

Foto: David Gavrić

Posle toga su obišli i spomen-ploču Diani Budisavljević na njenoj rodnoj kući „Obekser Hausu“ u najužem centru glavnog grada pokrajine Tirol u ulici Marije Terezije. Spomen-ploča je konačno postavljena 7. aprila 2021. godine u užem krugu predstavnika grada Inzbruka, posle 11 godina koliko je prošlo od prve inicijative za njeno postavljanje koju je još 2010. godine pokrenula organizacija SPOJI u saradnji sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola. Posle višemesečne javne rasprave koje se vodila od februara do novembra 2020. godine o tome kako treba da glasi tekst na ploči, konačno je u novembru 2020. doneta odluka da na spomen-ploči treba spomenuti da se radilo o „više hiljada pretežno srpske dece“ koje su Diana Budisavljević i njeni saradnici spašavali iz „koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj“.

Najaktivniju ulogu u javnoj raspravi o samom tekstu na spomen-ploči imali su predstavnici organizacije SPOJI uz podršku svojih prijatelja naučnika i eksperata iz Austrije, Hrvatske i Srbije.

Foto: David Gavrić

Upravo je jedna od tačaka dnevnog reda posete gradu Inzbruku bio i sastanak sa prof. dr Horstom Šrajberom na kojem su prisustvovali ambasador Rodić, pukovnik Bosanac i mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača organizacije SPOJI. Prof. dr Horst Šrajber je jedan od istoričara i eksperata, koji se bave tematikom Drugog svetskog rata, Holokausta, kulture sećanja, te u sklopu toga i tematikom Jasenovca. Važi za jednog od najuglednijih stručnjaka za kulturu sećanja u Tirolu i šire, a bio je među onima koji su se uz SPOJI zalagali da na spomen-ploči bude spomenuto poreklo spašene dece, jer to predstavlja trenutno najaktuelnije poznate činjenice u vezi s akcijom Diane Budisavljević.

Za sam kraj prvog dana ambasador Rodić, zajedno sa gospodinom pukovnikom Bosancem, održao je sastanak sa Zajednicom Srba Tirol u prostorijama KUD-a „Ostrog“ u Inzbruku, na kojem su zbog epidemioloških mera prisustvovali po jedan predstavnik svakog udruženja. Među njima su bili predstavnici KUD-a „Ostrog“, KSUD-a „Bratstvo“, KUD-a „Đurđevdan“ (svi iz Inzbruka), KUD-a „25. maj“ iz Vatensa, KSK-a „Petar Kočić – Zmijanje“ iz Figena i KUD-a „Naš svet“ iz Rojta. Sastankom je predsedavao Oliver Ranisavljević, predsednik Zajednice Srba Tirol i zamenik predsednika organizacije SPOJI, koji je zajedno sa domaćinima iz KUD-a „Ostrog“ i drugim predstavnicima Zajednice Srba Tirol pripremio sastanak kao i večeru nakon istog, koja je bila na vrhunskom nivou i kojoj su se svi obradovali i u prijateljskoj atmosferi nastavili razmenjivanje kontakata i iskustava posle zvaničnog sastanka.

Foto: David Gavrić

Drugog dana, 30. maja 2021, ambasador Rodić i gospodin pukovnik Bosanac, prisustvovali Svetoj Liturgiji u crkvi Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koja je 2019. godine poklonjena Srpskoj pravoslavnoj opštini Inzbruk i SPC u Austriji od rimokatoličkog monaškog reda Redemptorista. To je crkva koja se nalazi u samom centru grada nedaleko od Trijumfalne kapije, a koja je do sada široj javnosti u Inzbruku bila poznata kao „Herz-Jesu-Kirche“ (srpski: crkva Isusovog srca) i koja predstavlja jednu od glavnih znamenitosti glavnog grada Tirola. Posle Svete Liturgije i propovedi prote Aleksandra Stolića, ambasador Rodić obratio se mnogobrojnim vernicima zahvalivši se svima koji su organizovali sadašnju posetu u nadi da će uskoro ponovo posetiti Tirol.

Foto: David Gavrić

Pre nego što su ambasador Rodić i pukovnik Bosanac napustili Inzbruk, otac Aleksandar Stolić im je u ime SPCO Inzbruk, SPOJI i Zajednice Srba Tirol, a uz prisustvo predsednika Crkvenog odbora, Živorada Karajovića, kao i predstavnika SPOJI i Zajednice Srba Tirol – Filipa Vlajića, Olivera Ranisavljevića, mr Milana Nešića i mr Vladimira Vlajića – uručio simbolične autentične poklone koji će ih sećati na prvu posetu ambasade Srbije u Austriji srpskoj zajednici u Inzbruku i Tirolu posle više od 20 godina.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More