Nova pravila za unos i iznos novca iz EU: Pojačana kontrola neće odgovarati svim putnicima?!

Svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritoriju EU morati da popune ovaj dokument!

Foto: Unsplash
228

Nova pravila su stupila na snagu ukoliko planirate da u Evropskoj uniji unesete gotovi novac ili iz nje želite da ga iznesete. Evropska unija primenila je i nekoliko izmena koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premeštanje velikih količina ,,neotkrivene” gotovine. Na ovaj način Evropskq unija želi da smanji ,,pranje novca”, a na taj način i utiče na izvore finansiranja terorizma, prenosi portal “Svi Srbi u Parizu”.

Pojačana kontrola možda neće odgovarati svim putnicima unutar EU jer od sada će biti evidntirano ukoliko neko preko granice pokušava da prenese 10.000 evra. Od 3. juna na snagu su stupila nova pravila kontrole gotovine novca i vrednosti koje ulaze i izlaze iz Evropske unije, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritoriju EU morati da popune gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 evra ili više u valuti ili protivvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili menice, prenosi fokus.

Evropska komisija nema drugi cilj nego da se što više smanji kiminal koji funkcioniše između zemalja. Oni navode da je novo pravilo deo napora Evropske unije u bori protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma. U EU primenjen je i niz izmena koje će dodatno pooštriti pravila koje će pomoći da se premeštanje velikih količina ,,neotkrivene” gotovine spreči.

Međutim, definicija ,,gotovine” ne odnosi se samo na novac. Prema novim pravilima biće proširena definicija gotovine i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Dakle, carinske vlasti će moći da reaguju i po iznosima manjim od 10.000 evra, kada postoji sumnja da je gotovina povezana sa kriminalnom aktivnošću, jer će verovatno sada pokušati da prilagode vrednost zlata u propisanom iznosu.

Još jedna vrlo važna stvaka koja će biti primenjena, a to je da će carinske vlasti takođe biti u mogućnosti da zahtevaju da se podnese izjava kada primete da se gotovina u iznosu od 10.000 evra ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom.

Ova izmena zakona ujediniće sve zemlje kako bi se uništio veći deo zastupljenog kriminala. Tako će nova primenjena pravila osigurati da nadležni organi i nacionalna finansijsko-obaveštajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rešavanje kretanja gotovine koja bi mogla da se koristi za finansiranje ilegalnih aktivnosti, objasnili su u Briselu.

Izvor Svi Srbi u Parizu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More