FRANCUSKA povukla MASKE sa TRŽIŠTA: Sadrže opasnu BIOCIDNU SUPSTANCU koja izaziva probleme sa DISANJEM!

Ove maske nikako ne bi trebalo da koristite, apeluju francuske zdravstvene vlasti, opasne su po čovekovo zdravlje!

Foto: unsplash
400

Iako su preporučene kao jedne od najboljih maski, izgleda da nije tako. 16,9 miliona, ovo je broj FPP2 maski kojih je Javno zdravlje Francuske povuklo. Postavlja se pitanje, koji je razlog, zbog čega ona može biti štetna ako je korisna u borbi protiv korona virusa? Odgovor je: zbog prisustva grafena, supstance potencijalno opasne po zdravlje. Ako se udiše, može izazvati poteškoće sa disanjem i ugroziti zdravlje.

Kao jednu od prvih mera koje su sve države uvele, da bi se ograničilo širenje korona virusa to su bile zaštitne maske. One važe za jednu od najvažnijih sanitarnih barijera koje smanjuju procenat od širenja virusa i primenjuju se kao obavezne skoro u svim zemljama sveta. Postoji nekoliko vrsta, uključujući FFP2 maske, koje nosi osoblje u bolnicama. Iako se preko njih veoma teško diše one su veoma efikasne protiv virusa. Neke od njih sadrže grafen, potencijalno toksičnu supstancu. Milioni FFP2 maski su tako povučene u Francuskoj prema saopštenju iz Javnog zdravlja Francuske, piše portal “Svi Srbi u Parizu”.

Foto: unsplash

Zdravstvene vlasti su brzo reagovale nakon saznanja da ove maske mogu biti štetne po zdravlje ljudi. U belešci objavljenoj krajem maja na veb sajtu Nacionalne agencije za bezbednost lekova i zdravstvenih proizvoda (ANSM), Javno zdravlje Francuske traži od struktura koje primaju maske sa oznakom „Biomasa Grafen“ da ih više ne koriste, „u „u iščekivanju procene mogućeg rizika povezanog sa prisustvom grafena“. Grafen je mali, jak, lagan i vodootporan nanomaterijal. Koristi se u nekim FFP2 maskama jer ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Ako se udiše, ova supstanca može izazvati poteškoće sa disanjem.

Ove FFP2 maske, proizvedene u Kini od strane Shandong Shengkuan New Materials, distribuirane su u francuskim bolnicama. Pismo Regionalne zdravstvene agencije Ile-de-France (ARS) poslato zdravstvenim ustanovama koje je Mediapart mogao konsultovati otkriva da je „u ovoj fazi identifikovano 60,5 miliona FFP2 maski sa CE oznakom koja potencijalno sadrži grafen, od čega 16,9 miliona već je distribuirano 2020. godine “.

Foto: Tanjug (AP Photo/Armando Franca)

Reference ovih modela su sledeće: SNN200647, SNN70369B i SNN70370B. ARS precizira da su ove maske ,,uglavnom distribuirane zdravstvenim ustanovama, medicinsko-socijalnim ustanovama. Takođe nije isključeno da su se zdravstveni radnici u ambulantnom sektoru možda snabdeli ovom opremom”.

Grafen je supstanca svrstana među biocide. Međutim, „biocidna aktivnost bila je kriterijum za izuzeće u specifikacijama SPF-a“, reklo je javno zdravlje Francuske za Mediapart. Nacionalna agencija za javno zdravlje prepoznaje, međutim, da se „pominjanje biomase grafen“ dobro pojavilo na ovim maskama, ali ukazuje da je to „nesumnjivo moglo da nam se učini očiglednijim u SPF-u i u ANSM-u da se je pomenula biocidna aktivnost“.

Novi skandal nemačkog ministarstva zdravlja: Maske od milijardu evra u spalionici!

Još jedan argument koji je iznelo Javno zdravlje Francuske: porudžbina za ove maske datira iz aprila 2020. godine, „u vreme masovnih kupovina“ i u „kontekstu nestašice maski“. Prošlog marta, kanadska vlada opozvala je maske koje su sadržavale grafen. Ubrzo nakon toga, četiri nevladine organizacije, CIEL, ETC grupa, “Zdravstvena zaštita bez štete” i “Žene se angažuju za zajedničku budućnost”, pokrenule su upozorenje o opasnosti ovog nanomaterijala, u pismu upućenom liderima Evropske komisije i Parlamenta.

„Kanadski zdravstveni regulator, Health Canada, izdao je hitno obaveštenje 2. aprila 2021. godine upozoravajući da su maske koje sadrže nanočestice potencijalno toksične i mogu predstavljati rizik po zdravlje, posebno zdravlje pluća, jer oni koji ih nose mogu udisati čestice“, moglo bi se pročitati u ovaj dokument. Četiri nevladine organizacije tako su pozvale evropske lidere da ,,preduzmu hitne mere” za zabrane prodaju maski i generalno lične zaštitne opreme koja sadrži grafen koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, prenosi Femme Actuelle.

Izvor Svi Srbi u Parizu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More