Vitez srpstva: profesor Vlastimir Vujić bez šešira iz Budimpešte

Rade Bakračević i Vlastimir Vujić sa nagradom Zlatno pero
302

Kada je nedavno Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj u srpskoj ambasadi u Mađarskoj profesoru Vlastimiru Vujiću uručio zlatnu medalju „Svetozar Miletić“, tom prilikom je naglasio da je on veoma značajna figura srpske nacionalne zajednice u Mađarskoj, s obzirom na to da veoma aktivno učestvuje, ali i unapređuje društvene aktivnosti svih naših ljudi u regionu.

„Vlastimir Vujić je narodnosno, institucionalno i pojedinačno prvi povezao Srbe u Mađarskoj sa Srbima u Slovačkoj Republici. Ta saradnja traje do današnjeg dana i bila je vrlo aktivna sve dok nije nastala korona. Kao svedok i kao učesnik redovno pratio rad Srba u Slovačkoj počev od dobijanja statusa nacionalne manjine u Slovačkoj, redovnim aktivnostima Udruženja Srba u Slovačkoj koji se tiču obnove srpskog zarobljeničkog vojnog logora iz Velikog rata u Velikom Međeru i na kome je sahranjeno preko 6000 srpskih mučenika, kao i o obnovi srpskog groblja i srpske crkve u Trnavi. Za promovisanje srpske kulture, dugogodišnju saradnju, razvoj novinarstva, informisanja i sporta Srba u rasejanju Vlastimiru Vujiću – Srpskom vitezu se na osnovu Pravilnika o dodeli memorijalne medalje “Svetozar Miletić” dodeljuje ova medalja”, izjavio je Stane Ribič.

Vlastimir Vujić vitez srpstva

Vujić je profesor fizičke kulture u Srpskoj gimnaziji “Nikola Tesla” u Budimpešti, akademik Razvojne akademije Srbije, novinar lista Srpske narodne novine, “ Svedoka” i ” Pečata”, srpski aktivista u Savezu Srba Mađarske i nezavisni politički analitičar. Deluje sa belom bradom i brkovima profesorski, ali nema šešir kao njegov čuveni beogradski rođak i literarni junak profesor Vujić.

Rođen je u Kuli, školovao se u prestonici Vojvodine, gde je igrao fudbal i postao trenet FK “Mladost”. Prvo je iz Kule otišao pre četiri decenije u Novi Sad na studije fizičke kulture i novinarstva, a potom se pre četvrt veka preselio u Budimšeptu. Svoj zavičajni grad Kulu nikada nije zaboravio, jer se potrudio da uvek bude uz njega i uz mađarske Srbe:

“Uključio sam rodnu Kulu u brojne prekogranične programe, od kulturnih do privrednih i sportskih. Takođe i u manifestacije srpske zajednice u Mađarskoj kao što su izložbe, pozorišne predstave, recitali. Rekvizitima sam pomogao klubove fudbalera Lipara i Kule, zbratimio Crvenku i Tukulju u Mađarskoj, pomogao brojnoj deci iz kulske opštine kod upisa i regulisanja boravka, odnosno uključenja u tokove učenja i pohađanja nastave u budimpeštanskoj Srpskoj gimnaziji „Nikola Tesla” u kojoj sam četvrt veka profesor, domaćin u Budimpešti sam svakome ko mi se iz Kule i naselja u njenoj opštini obrati”.
U Mađarskoj se Vujić kao pedagog fizičke kulture i sporta brine o novim generacijama sportista, a posebno fudbalera gimnazije “Nikola Tesla” i mađarskih klubova.

Medalja Svetozar Miletić za profesora Vujića

Istorija Srba u Mađarskoj njegova je najdraža okupacija. Profesor Vlastimir Vujić je od onih Srba, koji je Mađarsku učinio novom domovinom i svojom kućom. Takav duh je negovala i njegova pokojna supruga, profesorka Danica Pupović – Vujić. To nije neobično, ako se zna da su mnogi slavni Vujići živeli u Mađarskoj.

“Gotovo svi slavni Vujići, Srbi, koji su i te kako zadužili srpsku naciju, rođeni su na ovom prostoru, koji je tada bio u sastavu Habzburške monarhije. Joakim, otac srpskog teatra rođen je u Baji, Jovan (jedan od najvećih srpskih dobrotvora) rođeni je Senćanin, tu je i Zemunac Kosta Vujić, filmovan u „Šeširu profesora Vujića”, rodonačelnik savremenog školstva u Srba čiji su preci iz Sremskih Karlovaca. Svi oni su „filigranski“ uklapali Srbe u evropski mozaik nacija koje imaju identitetsko-kulturni „pečat“, stvarali su dela da traju i da se ponavljaju”, priča srpski vitez Vlastimir Vujić.

Igrom sudbine i Vlastimir nastavlja deo nacionalne misije slavnih prezimenjaka (od kojih mu je Joakim čak i dalji predak). Njegovu porodicu vezuje i Svetozar Miletić, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka.

„Miletić je ušao u političku istoriju kao veliki borac za narodna prava i slobodu Srba, Slovaka i Rumuna u nekadašnjoj Ugarskoj. Postao je vrlo popularan i omiljen u slovačkom narodu. Njegovo ime se pominjalo s velikim poštovanjem širom Slovačke. Svetozar Miletić je zajedno sa Đorđe Stratimirovićem, vođom srpskih ustanika u Vojvodini postao počasni građanin Martina. U tom gradu se i danas nalazi sedište Matice Slovačke koja je inače osnovana po uzoru na Maticu srpsku. Profesor Vlastimir Vujić nastavio je srazama Svetozara Miletića da širi prijateljstvo Srba i Slovaka. Medalju Svetozar Miletić od 2013. godine dodeljujemo upravo sa ciljem da doprinese promociji srpske kulture i razvijanju prijateljskih odnosa među narodima”, objasnio je Stane Ribič spoj vojvođanskog velikana Miletića i profesora Vujića.

Vujić je reporter u listu Srpske narodne novine_2021

Do sada je ovo ugledno prizanje dodeljeno dr Nebojši Kuzmanoviću – za kulturnu saradnju dva naroda, akademiku Janu Jankoviču, prevodiocu, za izuzetan doprinos u razvijanju srpsko – slovačkih odnosa, Igoru Furdiku, ambasadoru, za razvoj Srpsko slovačkih odnosa i dr Janu Čarnogurskom jednom od članova vlade koji je glasao protiv preleta NATO bombardera preko teritorije Slovačke 1999 godine.
Vlasitmir Vujić je 2017. godine na predlog Saveta „Srpske krune“ iz Kragujevca, dobili ste zvanje Srpskog viteza Prvog reda. Godine 2018. je od strane međunarodne organizacije „Zlatno pero Štajerske“ iz Maribora uručena i istoimena Nagrada za životno delo u novinarstvu. Tom prilikom je Rade Bakračević, predstavnik Srba iz Maribora i Štajerske rekao za profesora Vujića:

„Vlastimir je srpska veličina u celoj Mađarskoj, veoma poštovano građansko, profesorsko, sportsko i novinarsko ime. Njemu treba pripisati sve uspehe koje zavređuje svojoj otadžbini i novoj domovini. On, pored svega ostalog, nastoji da u prvi plan stavi ljude i događaje koji afirmišu povezanost Srba u dijaspori i regionu sa maticom Srbijom i rad na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta kao uslov opstanka daleko od otadžbine“.

Kao politički analitičar Vujić je realna i iskreno govori o evropskoj sudbini Srba i Srbije.
“Mađarska je kod ispunjavanja uslova za punopravno briselsko članstvo, za razliku od Srbije, imala najvažniji uslov – definisan teritorijalni suverenitet države. Beograd već 23 godine ne uspeva da dogovori razgraničenje s Hrvatskom i BiH, dok ni status KiM nije odmakao dalje od početka. Prednosti mađarskog članstva u EU su jasne – iz države u državu putuje se bez unutrašnjih „granica”, u Mađarskoj je značajno povećan broj stranih turista iz unijskih zemalja, investicije zapadnih multinacionalnih kompanija tri i po puta su veće nego kada je Budimpešta bila izvan EU, novac za projekte dobija se iz pristupnih unijskih fondova, lična i imovinska bezbednost građana mnogo je veća nego što je bila dok Mađarska nije postala članicom”.

Sada, 2021. godine Vlastimir Vujić je dobio zlatnu medalju “Svetozar Miletić” od Udruženja Srba u Slovačkoj. Profesoru Vujiću na nagradi česitala je u Ambasadri Republike Srbije ministar savetnica Barbara Avdalović:
„ Dozvolite mi da laureatu profesoru Vujiću kao pripadniku srpske zajednice u Mađarskoj, čestitam na ovom prestižnom priznanju za njegov dugogodišnji rad i aganžman uz želju da mu ovo priznanje bude dodatni motiv i u budućem radu”.

Sam Vujič je izjavio da je ova medalja njegovo najdraže priznanje, a ima ih mnogo.
“Medalja “Svetozar Miletić” je priznanje koje pripada i srpskoj zajednici u Mađarskoj. Istorijska saga o Svetozaru Miletiću će uvek živeti u imenu srpskog i slovačkog naroda. Kako se istorijska i politička scena na ovim prostorima vekovima ponavlja zato Svetozar Miletić deluje kao savremeni junak koji se suočava sa pritiscima moćnih, koji sprečavaju slobodu mišljenja, različitosti, stvaraju i prekrajaju istoriju, poništavaju teritorijalni integritet i suverenitet država”, rekao je Vlastimir Vujić prilikom preuzimanja nagrade.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More