Preminuo Klintonov diplomata, Džejmsa Vilijama Perđua pamte da je opremao vojsku BiH američkim oružjem

Foto: Youtube/printscreen
142

Džejms Vilijam Perđu, bivši diplomata u administracijama predsednika SAD Bila Klintona i Džordža Buša i službenik obaveštajne službe američke vojske, umro je u sredu u 77. godini, prenosi Arkanzas onlajn.

Perđu je bio američki pregovarač Okvirnog sporazuma u Makedoniji 2001. godine i zamenik specijalnog savetnika predsednika i državnog sekretara za demokratiju na Balkanu tokom sukoba na KiM.

Takođe je predstavljao ministra odbrane u američkom pregovaračkom timu o Dejtonskom mirovnom sporazumu i rukovodio Programom vojne obuke i opreme za BiH u periodu 1996-1999 godine.

Tadašnji američki predsednik Bil Klinton imenovao je 1997. godine Perđua za američkog predstavnika za vojnu stabilizaciju na Balkanu sa činom ambasadora u Stejt departmentu.

Američki predsednik Bil Klinton imenovao je Džejmsa Perđua 1997. godine za zastupnika za vojnu stabilizaciju na Balkanu, sa činom ambasadora Stejt departmenta.

Za vreme administracije Džordža Buša, Perdju je bio ambasador SAD u Bugarskoj, od 2002. do 2005. godine.

Rođen je u Memfisu, a odrastao je u Džounsborou. Završio je Državni univerzitet Arkanzas. Nakon diplomiranja proveo je 28 godina kao vojni obavještajac, i dobio čin pukovnika.

Službovao je u Nemačkoj, Turskoj, Japanu, Vijetnamu.

Perđu je 28 godina radio kao vojni obaveštajac i imao čin pukovnika.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More