Preminuo Jovan Deretić, govorio o Srbima kao starosedelačkom narodu na Balkanu

Foto: Wikipedia
228

Rano jutros u 82. godini preminuo je poznati publicista Jovan I. Deretić. Informacija o smrti objavljena je na zvaničnoj stranici njegovog Udruženja građana Slobodna Srbija.

“Iza sebe je ostavio bogato naučno delo o kome će srpska istorija tek dati svoj sud. To delo će biti dalji putokaz celom srpskom narodu kako da gradi svoju nacionalnu državu, svoje obrazovne, naučne i kulturne ustanove, kako da vaskrsne svoju autentičnu srpsku istorijsku nauku i kako na osnovu svega navedenog da gradi svoju budućnost srpsku. Budućnost u kojoj će sve što je bilo srpsko od antičkih vremena preko srednjovekovnog perioda pa sve do novovekovnog perioda ponovo biti srpsko. Profesor Deretić nam je svima utabao put kojim moramo ići dalje. Neka mu je laka crna zemlja i neka mu je večna slava i hvala. Neka mu Gospod Bog podari mir u rajskim vrtovima”, navodi se u saopštenju.

Deretić je bio jedan od istoričara čije teorije je zvanična istoriografija posmatrala kao pseudonaučne. Prema njegovim tvrdnjama, postoje dokazi da je na teritoriji evropskog kontinenta, pogotovo na Balkanskom poluostrvu već dve i po hiljade godina prisutan slovenski rasni i etnički element.

Antička istorija srpkog naroda i srpskih država kakvu zvanična istoriografija ne prihvata, bila je jedna od glavnih preokupacija u istraživanjima Jovana Deretića. Tvrdio je da srpska istorija počinje od 2 milenijuma pre nove ere. Takođe, tvrdio je da nije bilo naseljavanja južnih Slovena na balkanske prostore u 7. veku, već da su oni tu od ranije.

Kako je tvrdio, zvanična istorija koju danas učimo u školama i koju prihvata većina istoričara kreirana je na Berlinskom kongresu pod pritiskom Vatikana i Austrougarske. Naime, Deretić je pisao da se od tada nameće priča da je na Balkan u 7. veku došlo do doseljavanja Slovena, što kako je tvrdio nije tačno, a da je srpska antička istorija zabranjena.

Deretić je govorio da je današnja zvanična istorija o srpskom narodu napisana na osnovu odeljka Konstantina VII Porfirogenita “O narodima”. Kako je tvrdio, ovaj odeljak je izmišljen i nekoliko vekova kasnije ubačen u njegovo delo “O upravljanju Carstvom”, kako bi došlo do revizije istorije.

Neke od teorija o antičkoj istorji srpskog naroda koje je Deretić promovisao su na primer, da je Aleksandar Veliki bio zapravo srpski vojskovođa i da mu je pravo ime bilo Aleksandar Karanović. Zatim, da su svi slovenski narodi potekli od Srba, kao i da je takozvana “srbica” najstarije evropsko pismo. Takođe, smatrao je Deretić, na Kosovskom boju 1389. godine – pobedu su odneli Srbi.

Deretić je rođen 1939. godine u Orovcu kod Trebinja. Studirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, a 1963. godine je napustio SFRJ i otišao prvo u Francusku gde je studirao na Tehničkom koledžu u Parizu, a zatim i istoriju u Lionu.

Radio je kao inženjer u Francuskoj i SAD. Vratio se 1997. godine u Beograd. Govorio je šest jezika, a služio se latinskim i starogrčkim.

Novak Đoković veliki Deretićev poštovalac

Đoković je veliki poštovalac lika i dela preminulog Deretića.

On je tokom karantina za vreme korone na svom Instagramu tokom jednog uključenja govorio odelu i zaostavštini poznatog publiciste.

Đoković je neretko govorio inspirisan Deretićevim radom, poslednji put se prošle godine pohvalio kako proučava alternativnu verziju srpske istorije.

„Trenutno sam jako zainteresovan za alternativnu verziju srpske istorije. Kada kažem alternativnu mislim na onu verziju koja nije zvanična. Da smo mi“.

„Nebeski narod“, uskočila je Jelena.

On je brzo ispravio Jelenu.

„Ne, nego da smo došli sa Kavkaza u 7. veku na balkansko područje, nego da smo starosedeoci. Čitam knjige Deretića, evo da pokažemo i koja je i pozdravimo gospodina Deretić“ pokazao je Novak.

Jelena je u međuvremenu prekinula Novakovo izlaganje, a potom su imali zanimljiv dijalog o Kosovskom boju, da bi se Đoković vratio sa knjigom Jovana Deretića u rukama.

„Svako od nas treba da bude otvorenog uma i da uradi svoje istraživanje. Da budemo svesni da je istina negde između. Ako pratimo jednu stranu informisanja, to teško može da nas učini realnim“, rekao je Đoković tom prilikom.

On je ponovio kakva su inspiracija Deretićeve knjige.

„Mene čitanja gospodina Deretića, Vidojevića i Damjanovića jako inspirišu. Ona izreka da smo nebeski narod nije slučajna. Tu ću završiti. Ja težim kao tome da smo starosedeoci, ima dosta dokaza. Veliki pozdrav za sve one koji se bore za istinu“ jasan je bio Novak.

Izvor Mondo

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More