Izbori u Saksoniji: Merkelova CDU vodi sa 36 odsto glasova, AfD ima 22,5

Foto: Tanjug/ Robert Michael/DPA via AP
199

Glasači u istočnoj nemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt izašli su juče na izbore kako bi izabrali novi sastav pokrajinskog parlamenta.

Prema izlaznoj anketi televizije MDR, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel osvojila je 36 odsto glasova, šest odsto više nego pre pet godina i daleko više od krajnje desničarske Alternative za Nemacku (AfD), koja ima 22,5 procenata, nešto manje nego na prethodnim izborima, javlja Rojters.

Ankete uoči izbora prognozirale su da će AfD imati samo procenat manje od CDU, zbog čega je postojala nervoza u stranci kancelarke Angele Merkel.

Pirlikom glasanja, popularni predsednik pokrajinske vlade Rajner Hazelof iz CDU-a rekao je da je učinio sve što je mogao da ubedi glasače u relativno siromašnom regionu da se ne okrenu krajnjoj desnici.

“Učinio sam sve što je bilo potrebno i moguće da ubedim ljudi da su nam potrebni stabilnost i demokratski centar”, rekao je Hazelof novinarima u svom rodnom gradu Vitenbergu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More