Sve više nemačkih kompanija planira povećanje cena: “Poskupljenja su i rezultat nastojanja da se nadomeste ranija sniženja”

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst
179

Sve veći broj kompanija u Nemačkoj razmatra povećanje cena svojih proizvoda, pokazuju rezultati majske ankete o poslovanju instituta IFO iz Minhena.

Poskupljenja su naročito aktuelna u trgovini na veliko, gde je predmetni pokazatelj skočio sa 54 poena u aprilu na 65 poena u maju.

„Mnoge kompanije prenose rast troškova na strani nabavke na krajni proizvod. Poskupljenja su delom i rezultat nastojanja da se nadomeste ranija sniženja cena tokom krize sa korona virusom“, kaže Klaus Vohlrabe, šef ankete u IFO-u, navodi se u saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu.

U prerađivačkoj industriji, indeks povećanja cena se popeo 32 na 37 poena, a u građevinarstvu je uzleteo sa 12 na 32 boda.

Ovaj pokazatelj se takođe približava maksimumu u sektoru maloprodaje i usluga. U trgovini na malo je porastao sa 24 na 36 poena, dok je kod pružalaca usluga povećan sa 14 na 20 poena.

Gotovo u svakoj industrijskoj grani predviđaju neki vid poskupljenja.

“Oštar porast cena mnogih sirovina u krajnjoj instanci će se preliti poput talasa na čitavu ekonomiju”, dodaje Vohlrabe.

Izvor Tanjug.
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More