Test pred septembar: Izborni uspeh Armina Lašeta, pobeda na lokalnim izborima u nemačkoj pokrajini

Foto: Tanjug/Jan Woitas/dpa via AP
133

Novi lider CDU Armin Lašet ostvario je prvi uspeh od dolaska na čelo vladajuće partije, pobedom na lokalnim izborima u nemačkoj pokrajini Zaksen-Anhalt.

Ta pobeda, prema ocenama politikologa, ojačala je njegovu poziciju i dala podstrek pred predizbornu kampanju za savezne parlamentarne izbore u Nemačkoj u septembru.

U Zaksen-Anhaltu očekivalo se da bi desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) mogla odneti pobedu.

Međutim, CDU je osvojio 37,1 odsto, a AfD 20,8 procenata.

Levica je treća snaga u toj pokrajini sa 11 odsto glasova, iza njih je Socijaldemokratska partija (SPD) sa 8,4 odsto, i potom Slobodarska stranka (FDP) sa 6,4 procenata glasova.

Zeleni sa 5,9 odsto nisu postigli obećavajući rezultat za savezne izbore.

Pobeda CDU u Zaksen-Anhaltu ostvarena je pre svega zahvaljujući guverneru pokrajine Rajneru Haselofu.

On je uspeo da znatno oslabi AfD, Zelenima, kako ističu eksperti, pokaže gde im je mesto na političkoj sceni, pošto su „poleteli“, i SPD ostavi daleko iza sebe.

Haselof je za “Bild” svoj uspeh objasnio time što je tokom kampanje posebnu pažnju posvetio grupama stanovništva do kojih uobičajene poruke CDU ne dopiru.

Kazao je da se moraju, najpre, prioriteti unutar stranke jasno zacrtati, odnosno analizirati da li se radi o temama koje se tiču ljudi.

Haselof je ukazao da se treba posvetiti onome što zabrinjava građane.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More