Zemlje regiona se vraćaju u novu normalnost, ali potreban je oprez

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC/
214

Prema poslednjim preseku epidemiološke situacije, zemlje regiona beleže sve manje novozaraženih i hospitalizovanih, život u njima se vraća u novu normalnost, a prema rečima stručnjaka bitno je smanjiti i broj preminulih pacijenata, za šta je neohodno imnizacijom doći do kolektivnog imuniteta.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabeležena 43 nova slučaja zaraze korona virusom od 1.989 testiranih, dok je broj umrlih pao na pet. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 1.243. Među njima je 580 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 49 pacijenata. Od početka epidemije u Hrvatskoj je preminula 8.091 osoba.

Slovenija je testirala 1.329 uzoraka, od kojih je 57 novozaraženih osoba ili 4,3 odsto. Preminula su dva pacijenta. Sedmodnevni prosek pozitivnih je 242, pet manje u odnosu na prethodni dan.

Pozitivnih više nego juče, preminulo sedam ljudi

U Bosni i Hercegovini, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, registrovano je 26 novozaraženih osoba i 12 preminulih pacijenata.

Od tog broja, u FBiH je registrovano 15 novozaraženih od 1.117 testiranih uzoraka, šest manje u odnosu na prethodni dan. Preminulo je pet osoba, što je broj smrtnih slučajeva povećalo na 5.350.

Republika Srpska je testirala 292 uzorka, a virus je potvrđen kod osam osoba – četiri muške i četiri ženske osobe, od kojih je jedna mlađe, pet srednje i dve osobe starije živote dobi. Prijavljeno je šest smrtnih slučajeva. Pod zdravstvenim nadzorom je trenutno 1.705 osoba. Danas je u Brčko distriktu BiH registrovan jedan novi slučaj zaraze korona virusom, kao i jedan smrtni slučaj.

U Crnoj Gori su, prema poslednjem preseku, preminule dve osobe, a 22 osobe su pozitivne na korona virus, od 810 testiranih uzoraka. Ukupan broj preminulih povezanih sa korona virusom je od početka pandemije 1.593. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori je 619.

U poslednja 24 sata u Severnoj Makedoniji je testirano 1.375 uzoraka, od kojih je registrovan jedan novi slučaj zaraže. Prijavljena su tri smrtna slučaja. Broj trenutno aktivnih slučajeva je 464.

Albanija prema poslednjem preseku nema smrtnih slučajeva. Testiran je 1.881 uzorak od kojih je pet novozaraženih. Trenutno se 28 pacijenata nalazi na bolničkom lečenju, od kojih je pet na intenzivnoj terapiji.
U Bugarskoj je testirano 5.601 uzoraka, od kojih je 47 novozaraženih, a procenat pozitivnih u broju testiranih je 0,8 odsto. Aktivnih slučajeva je 15.554. Prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva, ukupno od početka epidemije 17.820.

Mađarska je prijavila 12 smrtnih slučajeva, uglavnom starijih osoba od posledica korona virusa, dok je 81 novozaraženo. Broj smrtnih slučajeva porastao na 29.866.

Rumunija je testirala gotovo 17.000 uzoraka, od kojih je registrovano 89 novih slučajeva zaraze, dok su 63 pacijenta preminula, a ukupno od početka pandemije 30.878.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More