Stogodišnji Stradivari iz Užica

Foto:RTS/Printscreen
426

U Užicu, 1.200 kilometara daleko od Kremone, jedan mašinski tehničar, očaran Stradivari violinama, proučava sve što je znano o radionici čuvenog majstora. Samouk, u desetoj deceniji života, piše pesme, proučava tradiciju, svira i stvara violine, za koje znalci kažu da imaju odličan zvuk.

Vođen željom i ljubavlju, traži najbolji balans između tvrdog i mekog drveta. Isprobava ulja i borove smole gradeći svoje violine, zainteresovan za svaku novinu i izazov. Plemenito drvo, premazi iz Italije, nacrti Stradivarijevi, ruke mirne i oko sokolovo, pa rad u nevelikoj stolarskoj radionici, biva krunisan finim zvucima novog instrumenta.

Stvaralac violina Rade Blagojević objašnjava da je gornja ploča violine od smrče, jedan centimetar širine i treba da ima najmanje sedam godova.

Kaže da je težina violine od 250 do 300 grama.

„Ja nisam improvizator. Jer, znate kako kažu, najbolje je kad radite nešto, sa najboljim majstorom, najboljim stručnjakom“, ističe vremešni Rade i dodaje da je zbog toga izabarao Stradivarija i njegov rad iz 1713. godine.

Tri alatke za prvu violinu, za probu i odmeravanje veštine. Potom je alate pravio sam i počeo finiju izradu.

Naučio da svira, u devedeset drugoj, imao i zahtevan javni nastup, pa odlučio da, kako kaže, u sopstveni život uvede samoupravu i poživi dovoljno da izradi sve violine koje je sebi zadao.

„Žao mi je što nisam počeo sa gradnjom violina kada sam otišao u penziju, a već dvadeset osam godina sam u penziji“, kaže Rade.

Dodaje da je pravio jednu violinu jednom godišnje do sada bi ih bilo 28.

Umetnik u duši i radionici, stvara i uživa, jer svako je doba dobro, za novi početak i učenje.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More